Friedrich Merz, un fost rival al Angelei Merkel, noul lider al creştin-democraţilor germani

Friedrich Merz, un fost rival al Angelei Merkel, noul lider al creştin-democraţilor germani

Friedrich Merz, noul preşedinte al CDU

Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din Germania l-a ales sâmbătă în fruntea sa pe Friedrich Merz, un conservator care îi va lua locul lui Armin Laschet, un politician cu orientare mai centristă, sub a cărui conducere formaţiunea a înregistrat în septembrie trecut cel mai slab scor electoral din istoria sa, informează Reuters.

În urma scrutinului desfăşurat la conferinţa în format online a partidului, Merz, singurul candidat, a întrunit o majoritate covârşitoare de 915 din cele 983 de voturi exprimate (94,62%), a anunţat secretarul general al CDU, Paul Ziemiak.
 
Şaisprezece delegaţi s-au abţinut de la vot.
 
Votul online trebuie confirmat printr-un vot prin corespondenţă, ale cărui rezultate vor fi anunţate pe 31 ianuarie.
 
Scrutinul a avut loc după un vot informal luna trecută în care Merz i-a învins pe contracandidaţii săi Norbert Roettgen şi Helge Braun, care se poziţionau amândoi drept continuatori ai liniei mai centriste a fostului cancelar Angela Merkel.
 
Merz (66 de ani), care a promis o ruptură de cursul centrist imprimat partidului de Angela Merkel, câştigă astfel şefia CDU la a treia sa tentativă.
 
Emoţionat, el le-a mulţumit delegaţilor pentru sprijinul acordat. În discurs, Merz l-a acuzat pe actual cancelar, social-democratul Olaf Scholz, de lipsa unei poziţii clare în criza din Ucraina.  „Foştii cancelari ar fi arătat leadership”, a afirmat el.
 
CDU îşi poate recâştiga forţa doar arătând unitate, a subliniat Merz. „Ceea ce am trăit în CDU în 2021 nu se mai poate şi nu se va mai repeta”, a spus el, referindu-se la disputele din interiorul conducerii în timpul ultimei campanii electorale.
 
Friedrich Merz, de profesie avocat, ex-lider de grup parlamentar în anii 2000 şi fost rival al Angelei Merkel, este partizanul unei orientări spre dreapta a partidului. În 2009 a ieşit din viaţa politică pentru o carieră în cel mai mare fond de investiţii din lume, Black Rock, după ce a pierdut în faţa lui Merkel într-o luptă internă în CDU, şi a revenit în Bundestag în 2021.
 
Printre provocările ce îi stau în faţă se află cum va poziţiona CDU şi Uniunea Creştin-Socială (CSU) bavareză ca blocul de opoziţie cel mai important în parlament, şi cum va trasa o linie clară de demarcaţie faţă de partidul de extrem dreapta Alternativa pentru Germania (AfD).
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările