Frăţia iliberalilor. După Vladimir Putin, Recep Erdogan vine în vizită la Viktor Orban

Frăţia iliberalilor. După Vladimir Putin, Recep Erdogan vine în vizită la Viktor Orban

Preşedintele turc Recep Erdogan şi premierul maghiar Viktor Orban

La o săptămână de la vizita lui Vladimir Putin, la premierul ungar Viktor Orban mai vine un oaspete controversat: preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Budapesta pledează pentru o cooperare strategică a Uniunii Europene cu Turcia.

Şeful guvernului maghiar a fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe preşedintele turc după realegerea sa în iulie şi unul dintre puţinii lideri europeni care au participat la ceremonia de investire pentru un al doilea mandat a liderului de la Ankara.
 
Însă alianţa dintre cei doi s-a consolidat în special de la criza migraţiei şi acordul încheiat de Erdogan cu Uniunea Europeană pentru a reţine refugiaţii din Siria. Diplomaţia maghiară, singura din UE, l-a susţinut de atunci pe Erdogan în toate acţiunile sale controversate.
 
Ambele ţări au, de asemenea, legături istorice. O parte a Ungariei a fost ocupată de Imperiul Otoman timp de un secol şi jumătate. Amintirea conflictului sângeros s-a stins în favoarea cooperării culturale.
 
Totuşi, prietenia dintre cei doi nu îi satisface pe toţi ungurii. În timpul ultimei vizite a lui Erdogan, autorităţile maghiare au autorizat doar demonstraţia de sprijin pentru preşedintele turc.
 
Erdoğan nu a ezitat să-şi exprime recunoştinţa faţă de Ungaria pentru sprijinul acordat cu ocazia recentului summit al Consiliului turc organizat la Baku, Azerbaidjan. De la jumătatea lunii septembrie, Budapesta găzduieşte prima reprezentare europeană a organizaţiei. Oficial, deschiderea acestui birou dovedeşte că Budapesta a „lucrat întotdeauna în interesul cooperării dintre Est şi Vest”.
 
Premierul ungar Viktor Orban a exprimat susţinerea guvernului său pentru ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde, ofensivă condamnată la nivel global.
 
Uniunea Europeană ar trebui să-i ofere sprijin financiar Turciei pentru dezvoltarea infrastructurii în zonele aflate sub controlul turc în nordul Siriei, a susţinut Viktor Orban, atenţionând că în caz contrar "mai mult de 3 milioane de migranţi" ar putea părăsi Turcia pentru a veni în Europa, pe ruta balcanică. "Este în interesul fundamental al Ungariei să nu se întâmple acest lucru", a spus premierul ungar.
 
Turcia plănuieşte să înfiinţeze o "zonă de securitate" de-a lungul frontierei în Siria, pentru a facilita reîntoarcerea a cel puţin 2 milioane de refugiaţi sirieni.
 
Potrivit liderului populist de dreapta al Ungariei, incursiunea Turciei nu ar trebui condamnată. Turcia nu a făcut decât să "stabilizeze militar" această regiune şi să creeze o "zonă securizată", a declarat Viktor Orban la postul naţional de radio. 
 
Ungaria este singura ţară din UE care şi-a exprimat în mod atât de public sprijinul pentru ofensiva Turciei. Bruxellesul este în mod ferm împotriva operaţiunii militare turce.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: