Frăţia iliberalilor. După Vladimir Putin, Recep Erdogan vine în vizită la Viktor Orban

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La o săptămână de la vizita lui Vladimir Putin, la premierul ungar Viktor Orban mai vine un oaspete controversat: preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan. Liderul de la Budapesta pledează pentru o cooperare strategică a Uniunii Europene cu Turcia.

Şeful guvernului maghiar a fost unul dintre primii lideri care l-au felicitat pe preşedintele turc după realegerea sa în iulie şi unul dintre puţinii lideri europeni care au participat la ceremonia de investire pentru un al doilea mandat a liderului de la Ankara.

Însă alianţa dintre cei doi s-a consolidat în special de la criza migraţiei şi acordul încheiat de Erdogan cu Uniunea Europeană pentru a reţine refugiaţii din Siria. Diplomaţia maghiară, singura din UE, l-a susţinut de atunci pe Erdogan în toate acţiunile sale controversate.

Ambele ţări au, de asemenea, legături istorice. O parte a Ungariei a fost ocupată de Imperiul Otoman timp de un secol şi jumătate. Amintirea conflictului sângeros s-a stins în favoarea cooperării culturale.

Totuşi, prietenia dintre cei doi nu îi satisface pe toţi ungurii. În timpul ultimei vizite a lui Erdogan, autorităţile maghiare au autorizat doar demonstraţia de sprijin pentru preşedintele turc.

Erdoğan nu a ezitat să-şi exprime recunoştinţa faţă de Ungaria pentru sprijinul acordat cu ocazia recentului summit al Consiliului turc organizat la Baku, Azerbaidjan. De la jumătatea lunii septembrie, Budapesta găzduieşte prima reprezentare europeană a organizaţiei. Oficial, deschiderea acestui birou dovedeşte că Budapesta a „lucrat întotdeauna în interesul cooperării dintre Est şi Vest”.

Premierul ungar Viktor Orban a exprimat susţinerea guvernului său pentru ofensiva militară a Turciei în nord-estul Siriei împotriva miliţiilor kurde, ofensivă condamnată la nivel global.

Uniunea Europeană ar trebui să-i ofere sprijin financiar Turciei pentru dezvoltarea infrastructurii în zonele aflate sub controlul turc în nordul Siriei, a susţinut Viktor Orban, atenţionând că în caz contrar "mai mult de 3 milioane de migranţi" ar putea părăsi Turcia pentru a veni în Europa, pe ruta balcanică. "Este în interesul fundamental al Ungariei să nu se întâmple acest lucru", a spus premierul ungar.

Turcia plănuieşte să înfiinţeze o "zonă de securitate" de-a lungul frontierei în Siria, pentru a facilita reîntoarcerea a cel puţin 2 milioane de refugiaţi sirieni.

Potrivit liderului populist de dreapta al Ungariei, incursiunea Turciei nu ar trebui condamnată. Turcia nu a făcut decât să "stabilizeze militar" această regiune şi să creeze o "zonă securizată", a declarat Viktor Orban la postul naţional de radio. 

Ungaria este singura ţară din UE care şi-a exprimat în mod atât de public sprijinul pentru ofensiva Turciei. Bruxellesul este în mod ferm împotriva operaţiunii militare turce.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite