Franţa: Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă pentru a-l omagia pe profesorul ucis vineri VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mii de oameni îl omagiază la Paris pe profesorul Samuel Paty decapitat de un adolescent musulman FOTO EPA-EFE
Mii de oameni îl omagiază la Paris pe profesorul Samuel Paty decapitat de un adolescent musulman FOTO EPA-EFE

Zeci de mii de oameni au ieşit în stradă, duminică, la Paris şi în alte oraşe din Franţa, pentru a-l omagia pe profesorul Samuel Paty, decapitat în urmă cu două zile pentru că le-a arătat elevilor săi caricaturi ale profetului Mahomed, relatează AFP.

În Place de la Republique, teatru al manifestaţiilor de după atacul de la Charlie Hebdo, s-au strâns mii de manifestanţi, profesori, aleşi şi alţi oameni veniţi pentru a apăra libertatea de exprimare, a spune “nu” obscurantismului şi a intona Marseilleza.

“Sunt aici în calitate de profesoară, de mamă, de cetăţean francez şi de republicană. Sper că vor fi mulţi, că toată Franţa va reacţiona, pentru că în unire stă puterea”, a afirmat Virginia, profesoară de muzică în vârstă de 52 de ani.

Printre manifestanţii de la Paris s-a aflat şi premierul Jean Castex, alături de ministrul Educaţiei, Jean-Michel Blanquer.

La Lyon, în piaţa Bellecour, una din cele mai mari din ţară, s-au strâns cel puţin 6.000 de manifestanţi.

Şi la Nisa au ieşit în strată aproximativ 300 de protestatari.

Palatul Elysee a anunţat că Samuel Paty va fi omagiat la nivel naţional miercuri, relatează AFP.

Samuel Paty a fost asasinat, vineri, la Conflans-Sainte-Honorine de un tânăr de origine cecenă, după ce le-a arătat elevilor caricaturi cu profetul Mahomed la un curs cu privire la libertatea de exprimare. Cecenul în vârstă de 18 ani, Abdoullakh Anzorov, născut la Moscova şi refugiat în Franţa împreună cu familia sa, a fost împuşcat mortal de poliţişti, asupra sa trăgându-se nouă gloanţe. Cunoscut cu antecedente de drept comun, dar nu pentru radicalizare, Abdoullakh A. a folosit un cuţit de 35 de centimetri pentru a-şi decapita victima în apropierea colegiului la care acesta era profesor. În telefonul său s-au găsit un mesaj adresat lui Emmanuel Macron, “conducătorul necredincioşilor” şi fotografia victimei decapitate, postate pe Twitter. Au fost arestate până acum 11 persoane în legătură cu acest caz.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite