Franţa a testat, în premieră, o rachetă navală de croazieră de la bordul noului său submarin nuclear de atac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Submarinul Le Suffren Captură YouTube
Submarinul Le Suffren Captură YouTube

Franţa a efectuat pentru prima oară un tir de rachetă de croazieră, de tip MdCN, de la bordul submarinului Le Suffren, care face parte din nouă generaţie de submersibile nucleare de atac din clasa Barracuda. Testul, realizat marţi, arată că forţele franceze pot distruge de-acum infrastructuri terestre grele de la mare distanţă, relatează AFP, care citează Ministerul francez al Apărării.

Testul a avut loc în largul comunei Biscarrosse (sud-vest) şi a fost un „succes”, potrivit sursei citate.

„Acest succes conferă o nouă capacitate strategică Marinei noastre şi o plasează între cele mai bune din lume”, şi-a exprimat satisfacţia ministrul francez al Apărării Florence Parly.

„Forţele franceze submarine puteau, până acum, să lovească submarine şi nave de suprafaţă. Ele pot de-acum să distrugă infrastructuri terestre grele, la mare distanţă”, a precizat ea.

Franţa a intrat asfel în cercul închis al statelor dotate cu rachete navale de croazieră - ca racheta americană de tip Tomahawk, popularizată de Războiul din Golful Persic din 1991.

MdCN, care are o rază de acţiune de 1.000 de kilometri, este menită să ţintească obiective situate „în adâncime” în teritoriul advers, precum centre de comandament, baterii antiaeriene sau radare, notează AFP, potrivit news.ro.

„Capacitatea sa de lansare de la bordul unui submarin permite să se exercite asupra adversarului ameninţarea constantă şi nedectată a unui atac de pe mare”, subliniază Ministerul francez al Apărării.

Le Suffren este primul dintr-o serie de şase noi submarine nucleare de atac (SNA) - adică cu propulsie nucleară -, mai discrete şi mai puternic înarmate.

Livrarea submarinului Marinei este prevăzută până la sfârşitul anului curent, iar punerea acestuia în serviciu în 2021.

Misiunea SNA constă în a apăra portavioane şi submarine lansatoare de dispozitive (SNLE) purtătoare de rachete nucleare, de a urmări submarine inamice şi de a culege informaţii clasificate.

Acestor misiuni li se adaugă lovirea unor ţinte terestre şi desfăşurarea forţelor speciale.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite