Franţa, terorizată. Bărbatul împuşcat mortal lângă Avignon făcea parte dintr-o grupare anti-musulmană de extremă dreaptă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bărbatul care a ameninţat trecătorii cu o armă în oraşul Avignon, fiind împuşcat de poliţie, făcea parte dintr-o grupare de extremă dreaptă islamofobă, a confirmat poliţia franceză. Incidentul s-a produs în cursul zilei de joi, după atacul de la bazilica Notre-Dame din Nisa, în care un migrant tunisian a ucis cu un cuţit trei persoane.

Este vorba de Mişcarea Identariană, o grupare anti-musulmană cunoscută, cu membri în toată Europa.

Aceasta are şi o facţiune de tineri numită Generation Identity.

Un purtător de cuvânt al poliţiei locale a corectat relatările iniţiale ale presei franceze că bărbatul a strigat „Allah Akbar”: „Nu are nicio legătură cu islamul, nu a strigat sloganuri religioase. Identitatea bărbatului a fost confirmată şi este membru al Mişcării Identariene”.

El a făcut salutul nazist înainte de a fi împuşcat de poliţie, purta un tricou al grupării şi avea asupra lui un card de membru.

Autorităţile locale judiciare dinAvignon au exclus o motivaţie islamistă în cazului bărbatului de 33 de ani, relatează AFP.

"Excludem pista islamistă. Bărbatul era monitorizat psihiatric şi a făcut afirmaţii incoerente", a declarat pentru AFP parchetul de la Avignon.

Poliţia a intervenit la puţin timp după ora locală 10.00 (09.00 GMT), după ce un trecător a semnalat că un bărbat înarmat cu un pistol îi ameninţa pe oameni. "Bărbatul s-a îndreptat repede spre ei cu arma sa şi a fost ucis de forţele de ordine", a explicat un purtător de cuvânt al poliţiei din Avignon.

Miscarea Identariana s-a implicat în campanii împotriva refugiaţilor din Europa, în cadrul unor proteste punând în scenă decapitări islamice ale europenilor pentru a ilustra pericolul reprezentat de migranţi.

Un alt incident în cursul zilei de joi a avut loc în Arabia Saudită, la consulatul francez de la Jeddah, unde un bărbat a atacat cu un cuţit un agent de securitate.

Autorul atacului de la Nisa, identificat ca Brahim Aoussaoui, un tunisian de 21 de ani, a ajuns în Franţa pe 9 octombrie din insula Lampedusa (Italia). El a sosit la Nisa cu trenul în dimineaţa atacului şi a ucis un paracliser şi două enoriaşe. Una dintre femei era o braziliancă de 44 de ani, mamă a trei copii.

Tunisianul a repetat de mai multe ori "Allah Akbar"când era încătuşat şi i se acordau îngrijiri medicale, după ce a fost împuşcat de poliţie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite