Tatăl elevei care a lansat campania online împotriva profesorului decapitat a vorbit pe WhatsApp cu ucigaşul înainte de atac

Tatăl elevei care a lansat campania online împotriva profesorului decapitat a vorbit pe WhatsApp cu ucigaşul înainte de atac

Tatăl unui elev din clasa profesorului decapitat, acuzat de a fi lansat o campanie online împotriva acestuia, a făcut schimb de mesaje cu ucigaşul pe WhatApp înainte de atac, relatează presa franceză, potrivit BBC şi AFP, citat de news.ro.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit unor surse apropiate anchetei, care confirmă o dezvăluire a BFMTV, ucigaşul, un adolescent de origine cecenă în vârstă de 18 ani, a discutat pe WhatApp cu tatăl elevei, care şi-a făcut public numărul de telefon pe Facebook, pe 8 octombrie, alături de o înregistrare în care îndemna la mobilizare împotriva lui Samuel Paty. Sursele nu au oferit detalii cu privire la conţinutul mesajelor respective.

Bărbatul în vârstă de 48 de ani, care nu a fost numit oficial, este acuzat de a fi lansat o "fatwa" (lege religioasă islamică) împotriva profesorului ucis în apropierea unui şcoli dintr-o suburbie a Parisului, după ce fiica sa a fost martoră la lecţia prezentării caricaturilor profetului Mahomed. Acest părinte musulman a publicat mai multe clipuri pe Facebook, inclusiv un dialog cu un islamist radical, şi a dezvăluit numele profesorului şi locaţia şcolii.

Atacatorul, un adolescent de 18 ani de origine cecenă, un refugiat care trăieşte în Franţa de la 6 ani, a fost împuşcat mortal de poliţie la scurt timp după crimă.

Ministrul francez de externe Gérald Darmanin a declarat că tatăl elevei şi predicatorul descris de presa franceză ca islamist radical au fost arestaţi şi sunt anchetaţi pentru „asasinat în conexiune cu o întreprindere teroristă”. 

Primul a schimbat mesaje text cu ucigaşul înainte de atacul din apropierea şcolii unde preda profesorul din Conflans-Sainte-Honorine, o suburbie din nord-vestul Parisului.

Luni poliţia franceză a făcut o serie de percheziţii la reţelele islamiste, circa 40 de locuinţe fiind inspectate până acum. Preşedintele Macron va fi informat marţi în legătură cu rezultatele anchetelor desfăşurate până acum.

Ministrul francez de interne a declarat că 51 de organizaţii musulmane din Franţa, inclusiv ONG-uri şi fundaţii, vor fi cercetate şi închise dacă se va descoperi că sunt promotoare ale urii.

16 persoane au fost reţinute în conexiune cu crima, între care bunicul, părinţii şi un frate al ucigaşului, dar şi patru elevi. De asemenea, a precizat ministrul Darmanin, 80 de persoane care au trimis mesaje de susţinere a asasinatului urmează să fie interogate.

Marţi, guvernul francez a închis o moschee la nord de Paris pe o perioadă de şase luni, întrucât a distribuit pe Facebook clipuri care îndemnau la acţiuni împotriva profesorului de istorie şi conţineau adresa şcolii. Moscheea a transmis regretele sale privind clipurile, pe care le-a şters între timp, condamnând uciderea profesorului.

Darmanin a precizat că moscheea, situată într-o suburbie aglomerată, unde vin peste 1.500 de credincioşi, a distribuit clipuri pe pagina sa de Facebook cu doar câteva zile înainte de asasinatul de vinerea trecută.

Samuel Paty, care a ţinut o lecţie privind libertatea de exprimare în prima săptămână din octombrie, şi a prezentat caricaturile şi altădată, a primit ameninţări, a spus procurorul anti-terorism Jean-François Ricard. Profesorul i-a sfătuit pe elevii musulmani prezenţi la lecţie să părăsească sala dacă se simt insultaţi de caricaturi. Procurorul francez a precizat că ucigaşul le-a cerut elevilor din preajma şcolii să îi spună care este profesorul pe care apoi l-a urmărit şi atacat.

Comunitatea musulmană din Franţa constituie 10% din populaţie, fiind una din cele mai mari din Europa.

„În Franţa, vasta majoritate a musulmanilor împărtăşesşte filosofia republicii. Ne dorim ca ei să se mobilizeze pentru apărarea democraţiei, cum ne dorim asta din partea tuturor”, a declarat  ministrul francez al educaţiei Jean-Michel Blanquer pentru BBC.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările