Franţa susţine reglementarea de către UE a proiectului de construcţie a conductei Nord Stream 2, o lovitură pentru Germania

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa intenţionează să susţină o propunere a Uniunii Europene de reglementare a proiectului rusesc Nord Stream 2, a anunţat joi ministrul francez de Externe, fiind posibil să fie pusă în pericol finalizarea acestuia, aceasta fiind o lovitură pentru Germania, care a încercat să obţină sprijin pentru proiect, transmite Reuters.

Comisia Europeană vrea să extindă legile referitoare la piaţa internă a energiei şi asupra gazoductelor offshore, înainte ca activităţile de construcţie să fie finalizate, pentru a avea un cuvânt de spus asupra modului în care noua conductă pe sub Marea Baltică va lega Rusia de Germania.

În forma sa actuală, Nord Stream 2, deţinută în totalitate de grupul rus Gazprom, nu ar fi conformă cu reglementările mai stricte prevăzute pentru noile proiecte de infrastructură.

Surse diplomatice au declarat anterior că Germania a exercitat presiuni în capitalele europene pentru a bloca noua directivă.

„Franţa intenţionează să sprijine adoptarea unei astfel de directive. Lucrăm în continuare cu partenerii europeni, în special cu Germania, pentru posibile modificări ale textului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe, Agnes von der Muhll.

Orice întârziere a construcţiei conductei ar crea incertitudini pentru partenerii Gazprom, companiile germane Uniper şi Wintershall, divize a BASF, compania anglo-olandeză Shell, grupul austriac OMV şi compania ftranceză Engie.

Uniunea Europeană este divizată în privinţa proiectului.

Statele est-europene, nordice şi baltice consideră că gazoductul cu o lungime de 1.225 de kilometri ar ţine ostatică UE în faţa Moscovei, în timp ce ţările din nordul Europei, în special Germania, dau prioritate beneficiilor economice.

O sursă din UE a declarat anterior că votul Franţei va fi decisiv, lăsând probabil Germania fără o minoritate de blocare a directivei.

Oponenţei conductei sunt îngrijoraţi că aceasta ar slăbi sprijinul pentru Ucraina prin privarea Kievului de comisioanele pentru tranzitul gazelor ruseşti prin conductele tradiţionale, care asigură peste un sfert dn necesarul de gaze din UE.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat că Nord Stream 2 nu ar face Germania dependentă de gazele ruseşti, ea subliniind că Ucraina trebuie să rămână o rută de tranzit.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite