Franţa: România şi Bulgaria nu îndeplinesc condiţiile aderării la spaţiul Schengen în martie 2011

Bulgaria şi România nu sunt pregătite să intre în spaţiul Schengen în martie 2011, aşa cum au sperat cele două ţări, a declarat, vineri, un purtător de cuvânt al Ministerului de francez de Externe.

Ştiri pe aceeaşi temă

Franţa preferă să amâne luarea unei decizii în acest sens până în vara anului 2011, anunţ ce confirmă intenţia francezilor de a amâna intrarea României şi a Bulgariei în spaţiul Schengen, notează Novinite.

"Există toate premisele ca Bulgaria şi România să adere la spaţiul Schengen, dar condiţiile de aderare în martie nu sunt întrunite. Noi credem că este mai prudent să aşteptăm până în iulie, când Comisia Europeană va prezenta raportul pentru progresul lor în cadrul Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV)", a declarat Bernard Valero, la Paris.

El a amintit că în 2010, în raportul MCV cu privire la progresele post-aderare înregistrate de Bulgaria şi România, în zonele cu probleme, CE a constatat că există îmbunătăţiri, dar că mai existau probleme ce necesitau rezolvare.

"Un sistem administrativ şi judiciar obiectiv, independent şi eficient, dotat cu fonduri suficiente este indispensabil pentru a asigura buna funcţionare a politicilor UE şi pentru a asigura accesul cetăţenilor la toate beneficiile şi oportunităţile oferite de apartenenţa la UE", a precizat purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe.

Miercuri, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, Pierre Lellouche, afirmase că extinderea spaţiului Schengen nu ar trebui să fie un rezultat automat al procesului de evaluare tehnică privind progresului "candidatului", care a început în urmă cu doi ani.

Lellouche a menţionat că numărul mare de imigranţi ilegali, din Turcia în Bulgaria şi din Republica Moldova în România, ridică îndoieli cu privire la capacităţile Bulgariei şi României de a "păzi" frontierele externe ale UE.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările