Franţa va redeschide procesul legat de genocidul din Rwanda

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa încearcă să facă lumină asupra episodului regretat al genocidului din Rwanda, petrecut în cu aproape două decenii în urmă, iar judecătorii francezi sunt pe cale de a primi în Instanţă un fost şef al serviciilor de informaţii din Rwanda, pentru a decide rolul jucat în conflictul civil din aprilie-iulie 1994, soldat cu aproximativ 900.000 de victime.

Pascal Simbikangwa, în vârstă de 54 de ani, se va prezenta marţi în faţa judecătorilor francezi dintr-un tribunal din Paris, procesul acestuia fiind preconizat să dureze şapte săptămâni, notează Al Jazeera. Acesta este acuzat de complicitate la genocid şi de crime împotriva umanităţii.

Activiştii speră ca procesul lui Simbikangwa să readucă aminte liderilor francezi care este rolul rol în desfăşurarea evenimentelor din Africa, condamnând faptul că Franţa a fost un refugiu pentru cei care au comis atrocităţi în străinătate, unul dintre ei fiind Simbikangwa. În cazul în care va fi găsit vinovat, rwandezul ar putea primi pedeapsa pe viaţă.

„Franţa a jucat un rol negativ în timpul genocidului”, a declarat Bernard Kouchner activist rwandez pentru respectarea drepturilor omului, citat de agenţia Associated Press. „Nu a oferit libertate justiţiei pentru a investiga în mod corect şi nici nu i-a judecat pe cei care au venit din Franţa”, a continuat activistul.

Pentru Franţa, care are un trecut marcat de colaborările cu naziştii în timpul celui de-al doilea Război Mondial, genocidul din Rwanda este încărcat de o putere simbolistică importantă. În timpul preşedinţiei lui Francois Mitterand, Franţa a înarmat şi a antrenat forţele rwandezeşi a ajutat unii ucigaşi să părăsească ţara, au spus activiştii.

În urma Genocidului din Rwanda au fost masacraţi între 800.000 şi un milion de etnici Tutsi şi etnici Hutu moderaţi, populaţia totală fiind estimată la 11.000.000 de locuitori, potrivit  . Aceste crime au fost săvârşite într-o perioadă de 100 de zile (6 aprilie – jumătatea lunii iulie 1994) de către miliţiile tutsi, care reprezentau etnia majoritară din  Rwanda, împotriva etniei tutsi. Pasivităţii comunităţii internaţionale a contribuit la amploarea genocidului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite