Franţa recidivează? Bruxelles-ul monitorizează: Comisia Europeană aşteaptă legea anti-cerşetori de la Paris

Comisia Europeană monitorizează măsurile anunţate de Franţa după anunţul ministrul de interne, Claude Gueant, care a insitutuit măsuri "excepţionale" pentru a scăpa de cerşetorii români minor din Paris, a declarat, pentru Adevărul Europa, Mattew Newman, purtător de cuvânt al Comisarului pentru justiţie, Viviane Reding, care în vara lui 2010 a fost la un pas să ceară sancţiuni tot Franţei pentru măsurile considerate "discrimi

Ştiri pe aceeaşi temă

Ministrul francez de Interne a anunţat măsuri "excepţionale, dar proporţionale" pentru minorii care comit infracţiuni pe străzile Parisului după interzicerea cerşetoriei şi colectei de bani cu petiţii false, scrie Le Figaro. Măsura va fi aplicată până în 6 februarie şi este destinată în principal românilor, cu precădere minori, care au în spate adevărate reţele mafiote stabilite în unele zone ale capitalei franceze şi în mijloacele de transport în comun.

"Comisia Europeană a văzut doar declaraţiile ministrului de interne francez şi niciun document oficial. De principiu însă, statele membre sunt îndreptăţite să ia măsuri împotriva oricăror forme de infracţiuni. Oricum ar fi, lupta împotriva criminalităţii nu ar trebui să ducă la discriminarea niciunui cetăţean al altui stat membru sau al unei minorităţi entice. Măsurile pentru combaterea infracţionalităţii trebuie de asemenea să respecte legislaţia europeană. Comisia va monitoriza situaţia din Franţa", a declarat Newman.

Vara trecută, Franţa a fost pusă la zid de Bruxelles şi criticată dur de comisarul pentru justiţie Viviane Reding pentru campania de expulzare a cetăţenilor de etnie romă din Franţa.

CITEŞTE acuzaţiile aduse de Bruxelles Franţei anul trecut şi ce sancţiuni a riscat atunci Parisul

Românii comit 2% dintre infracţiunile din Franţa

Ministrul francez de Interne, Claude Gueant, cere accelerarea repatrierilor infractorilor de origine română care, în opinia lui, reprezintă zece la sută din persoanele aduse în faţa justiţiei la Paris. Potrivit acestuia, jumătate dintre ei sunt minori. Totodată, românii ar comite 2% din totalul infracţiunilor din Franţa, în special furturi din buzunare, din bancomate sau spargeri.

Potrivit ministrului de Interne, "în primele şapte luni ale lui 2011, au fost reţinuţi 4.800 de români de către poliţia din Paris, faţă de 2.500 în aceeaşi perioadă a lui 2010", reprezentând o creştere de peste 90%.

"Eu nu stigmatizez pe nimeni. Este o realitate judiciară. Este o creştere foarte mare a acestui tip de infracţiuni", a spus ministrul, atrăgând atenţia că trebuie "accelerată" revenirea "voluntară sau forţată" în ţara de origine a infractorilor români.

Amendă de 38 de euro şi expulzare

Potrivit Le Figaro, amenda pentru cei care încalcă interdicţia de a cerşi şi "formele asimilate" pe Champs-Elysees este de 38 de euro, însă permite în primul rând identitficarea lor şi, prin urmare, măsuri de expulzare în cazul unui sejur ilegal pe teritoriul francez.

Această măsură este un demes "experimental într-un loc simbolic", dar măsuri similare pot fi luate ulterior şi în alte cartiere, cum ar fi de exemplu Sacre-Coeur.

Ministrul Claude Gueant a salutat numirea la Paris a unui judecător român care va sprijini reintegrarea copiilor în familiile lor, specificând că "acest tip de infracţionalitate este greu de combătut, din cauza unui aspect care este extrem de crud: foarte mulţi sunt minori". Totodată, el a promis supravegherea punctelor vamale prin care românii intră în Franţa.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările