Franţa se răzgândeşte. Vaccinul AstraZeneca va fi utilizat şi pentru persoanele de peste 65 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin Oxford - AstraZeneca / FOTO EPA - EFE
Vaccin Oxford - AstraZeneca / FOTO EPA - EFE

După ce în ianuarie preşedintele francez Emmanuel Macron a catalogat vaccinul AstraZeneca drept „cvasi-ineficient” pentru vârstnici, Franţa s-a râzgândit şi va extinde utilizarea acestui vaccin la persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 şi 75 de ani şi care prezintă comorbidităţ, conform ministrul Sănătăţii Olivier Veran.

„De acum înainte persoanele cu vârsta de 50 de ani şi peste, inclusiv 65-75 de ani, care suferă de '' ceea ce se numeşte comorbidităţi, fragilităţi vor putea să se vaccineze cu AstraZeneca la medicul curant, în spitalul care îi monitorizează sau, în câteva zile, în farmacie”, a precizat ministrul Véran la postul public de televiziune France 2. 

Cei cu vârsta de 75 de ani şi peste vor continua să fie vaccinaţi cu Pfizer sau Moderna în centrul de vaccinare, a adăugat el.

Luna trecută, guvernul francez a aprobat utilizarea vaccinului AstraZeneca foare pentru persoanele cu vârste sub 65 de ani, invocând lipsa datelor cu privire la eficienţa vaccinilor pentru persoanele vârstnice.

De atunci, însă, studii au arătat că vaccinul Oxford/AstraZeneca este foarte eficient şi pentru vei în vârstă.

 În urma deciziei, autorităţile franceze s-au chinuit să convingă populaţia că vaccinul este la fel de sigur şi eficient ca celelalte pentru populaţia sub 65 de ani. În consecinţă, dată fiind reticenţa populaţiei, doar 273,000 de doze de vaccin Oxford/AstraZeneca au fost administrate din cele 1,7 milioane primite până la sfârşitul lui februarie.

Vaccinul este folosit de către Marea Britanie pentru toate categoriile de vârstă, dar mai multe state europene, inclusiv Germania, continuă să limiteze utilizarea acestuia doar pentru cei sub 65 de ani.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite