Franţa, procesul Bataclan. Teroristul Salah Abdeslam a urlat în boxa acuzaţilor: „De şase ani sunt tratat ca un câine!“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Salah Abdeslam, judecat la Paris. Desen de Benoit PEYRUCQ / AFP
Salah Abdeslam, judecat la Paris. Desen de Benoit PEYRUCQ / AFP

Singurul membru în viaţă al comandourilor care au comis atentatele teroriste de la 13 noiembrie 2015 în Franţa, soldate cu 130 de morţi, Salah Abdeslam, a urlat miercuri, în boxa acuzaţilor, că „de şase ani sunt tratat ca un câine”, denunţând condiţiile de detenţie, după ce unuia dintre ceilalţi acuzaţi, Farid Kharkhach, i s-a făcut rău, relatează BFMTV.

Un proces ”istoric” al atentatelor de la 13 noiembrie 2015, care au îndoliat Franţa în urmă cu şase ani, a început miercuri, la Paris.

Acest proces – ieşit din comun – este filmat pentru Istorie şi urmează să dureze nouă luni de zile, o durată fără precedent într-o procedură penală în Franţa.

Fără precedent este şi amploarea dosarului – 542 de tone -, numărul părţilor civile – 1800 – şi încărcătura emoţională.

Salah Abdeslam a început să urle în boxa acuzaţilor după ce unuia dintre acuzaţi i s-a făcut rău..

În timp ce avocatul lui Farid Kharkhach denunţa condiţiile de detenţie ale clientului său, Salah Abdeslam s-a ridicat, şi-a scos masca de protecţie, şi l-a interpelat pe preşedintele curţii speciale cu juraţi, Jean-Louis Périès, pe care l-a arătat cu degetul.

Salah Abdeslam

”Trebuie să ne trataţi ca pe fiinţe umane, nu suntem câini!”, a strigat el.

În timp ce preşeidntele Curţii încerca să-l întrerupă, Salah Abdeslam a continuat: ”aici este foarte frumos, sunt ecrane plate, aer condiţionat, dar acolo (în închisoare) suntem maltrataţi, ca nişte câini”.

Reporteri BFMTV au auzit victime aflate în partea din spate a sălii care i-au răspuns ”iar noi avem 130 de morţi! Ticălosule!”.

”Nu m-am plâns niciodată, pentru că ştiu că după ce vom învia trebuie să daţi socoteală”, a continuat Salah Abdeslam.

Preşedintele Curţii Speciale cu Juraţi a rămas calm şi i-a răspuns că nu se afă într-un ”tribunal ecleziastic” ci ”democratic”.

Şedinţa s-a reluat după ce unuia dintre acuzaţi i s-a făcut rău, iar preşedintele Curţii a reluat fără să evoce acest incident.

Unul dintre avocaţii lui Farid Kharkhach a luat însă cuvântul pentru a denunţa cele două percheziţii corporale nud la care clientul său a fost supus începând de miercuri dimineaţa.

El a denunţat aceste percheziţii în pielea goală drept ”nejustificate”, având în vedere că acesta ”nu a dat vreodată dovadă de vreo periculozitate”.

Avocatul a avertizat, de asemenea, cu privire la eventuale incidente, având în vedere condiţiile de detenţie ale lui Farid Kharkhach.

El l-a prezentat pe clientul său ca fiind ”extrem de fragilizat”.

Prin faptul că nu recunoaşte justiţia care-l judecă, Salah Abdeslam ”îşi face o apărare prin ruptură”, consideră Antoine Vey.

”Acest acuzat a decis să spună cu nu recunoaşte autoritatea jurisdicţiei” franceze, declară BFMTV avocatul, care l-a apărat pe Abdelkader Merah.

Salah Abdeslam a dclarat miercuri că ”nu exstă altă divinitate în afară de Allah, iar Mahomed este mesagerul său”.

”Orice acuzat are dreptul să aleagă mijloacele apărării sale”, mai decară Vey, care subliniază că ”un proces este făcut proabil şi pentru ca lucrurile să se mişte”.

Şedinţa a fost suspendată după ce lui Farid Kharkhach i s-a făcut rău în boxa acuzaţilor, în care se afla de la începutul şedinţei, miercuri la prânz.

Farid Kharkhach, în vârstă de 39 de ani, este suspectat că a furnizat documente false celulei jihadiste care a comis atentatele de la 13 noiembrie.

Primele cuvinte în faţa instanţei

Primele cuvinte ale lui  Salah Abdeslam în faţa instanţei - că ”nu există altă divinitate în afară de Allah”, după ce a fost îndemnat să-şi spună identitatea.

salah abdeslam proces schita Benoit PEYRUCQ / AFP

Foto: Benoit PEYRUCQ / AFP

Instalat într-o extremitate a boxei acuzaţilor, Salah Abdeslam purta un tricou negru, o barbă acoperită după o mască de protecţie şi părul lung, dat pe spate.

”Mai întâi, ţin să mărturisesc că nu există altă divinitate în afară de Allah şi că Mohamed este mesagerul său”, a declarat singurul membru în viaţă al comandourilor jihadiste care au ucis 130 de oameni la Paris şia u rănit alţi 350.

Întrebat care este identitatea părinţilor săi şi profesia sa, el a răspuns că ”mă numesc Abdeslam Salah. Numele tatăţui şi mamei mele nu au nimic a face aici. Am renunţat la orice profesie pentru a deveni combatnat al Statului Islamic”.

Paza lui Abdeslam costă aproape jumătate de milion de euro pe an

Abdeslam a fost arestat in Bruxelles în mai 2016, după ce scăpase deja din mai multe capcane ale poliţiei belgiene. Într-unul din incidente, care e faimos pentru că a ridiculizat poliţia si legislaţia din Belgia, el a scăpat noaptea din casa încercuită de poliţie, deoarece legea belgiană nu permite percheziţii la domiciliu noaptea, înainte de ora 6 dimineaţa.

Abdeslam este într-adevăr deţinutul cel mai păzit şi supravegheat din Franţa, având în celulă camere care il filmează 24 de ore pe zi si beneficiind doar de o ora de plimbare pe zi, singur. Asta este însă, cum explica procuratura si acuzaţia, nu doar pentru a împiedica o evadare sau eventuala lui sinucidere, ci si pentru a-l păzi de ceilalţi deţinuţi din închisoarea de înaltă securitate in care este ţinut de cinci ani. Cum de paza lui se ocupă cu totul, înlocuindu-se pe rând, nu mai puţin de opt poliţişti si gardieni, paza lui costă aproape jumătate de milion de euro pe an.

Devenit foarte religios in închisoare, el a spus, adresându-se judecătorilor că ştie că "va reînvia după moarte" şi că el nu crede în justiţia oamenilor.

Avocata sa, Olivia Ronen, a cerut doar ca el să beneficieze de condiţii de detenţie "normale".

Belgia va fi prezentă în multe, sau in majoritatea dezbaterilor, deoarece cei mai mulţi dintre făptaşi si inculpaţi erau musulmani belgieni, mulţi din cartierul din Bruxelles -- devenit faimos - Molenbeek, iar Bruxelles a servit de baza logistica operaţiunilor.

În afară de Salah Abdeslam, de altfel, unul dintre cei doi acuzaţi de la Paris, Mohamed Abrini, cunoscut ca „omul cu pălărie”, a participat ulterior la atentatele teroriste din Belgia, de pe aeroportul şi din metroul din Bruxelles, în martie 2016. Şi el, la Bruxelles, ca şi Abdeslam la Paris, au renunţat în ultimul moment să se arunce în aer.

Cotidianul De Morgen constată că atitudinea provocatoare a lui Abdeslam la proces poate aduce un mic profit celorlalţi acuzaţi, care se arată remarcabil de de umili.

 „În faţa «ororii», justiţia franceză răspunde printr-o rigoare exemplară. Nu doar că nu poate fi vorba de răzbunare, dar, dincolo de dimensiunile lui nemaivăzute, procesul va fi unul cu o procedură extrem de banală, totul întru onoarea unei naţiuni ale cărei valori nu s-au clintit câtuşi de puţin într-un deceniu de terorism. Teroriştii vor fi judecaţi fără ură, fără spirit de revanşă, judecătorii opunând obscurantismului ceea ce îl sperie cel mai tare şi care face onoarea democraţiilor: statul de drept”, scrie „Le Soire“.

Procesul vaavea o durată nemaiauzită de noua luni. Puse unul peste altul, dosarele care numără un milion de pagini, ar putea forma un turn de 53 de metri înălţime. Pentru acest proces, L’Île de la Cité din centrul Parisului, insula cu catedrala Notre-Dame pe care se află situat tribunalul, a fost transformată în fortăreaţă, la operaţiunea de paza participând nu mai puţin de 1000 de poliţişti, iar asta până în mai 2022.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite