Franţa, paralizată de grevă. Sindicatele protestează faţă de reformele economice ale preşedintelui Macron

Franţa, paralizată de grevă. Sindicatele protestează faţă de reformele economice ale preşedintelui Macron

Franţa va fi paralizată astăzi de o serie de greve de amploare, funcţionarii publici urmând să protesteze faţă de reformele economice anunţate de preşedintele Macron. Traficul feroviar, aerian şi cu metroul vor fi perturbate de proteste, după cum scrie presa franceză.

Ştiri pe aceeaşi temă

„O mobilizare socială fără egal de când Macron a devenit preşedinte”, subliniază L’Express. Vor circula doar 40% dintre trenurile de mare viteză şi 25% dintre trenurile intercity. Traficul va fi limitat şi la nivelul capitalei iar pe aeroporturile Roissy, Orly şi Beauvais vor fi anulate 30% dintre zboruri. O a doua grevă a salariaţilor este prevăzută pentru mâine, la iniţiativa a 11 sindicate. 
 
Vor fi organizate peste 140 de proteste în Franţa, la care vor participa şi sindicate din învăţământ, educaţie, sănătate şi servicii sociale. Pe anumite linii feroviare, va fi asigurat doar un tren din trei sau chiar unul din patru, avertizează Le Parisien. 
 
Pentru a se opune proiectelor de reformă din sectorul feroviar, cele patru sindicate reprezentative din domeniu au chemat la grevă două zile din cinci, în perioada 3 aprilie – 28 iunie, anunţă La Croix. 

Acţiunea are loc în semn de răspuns faţă de planul preşedintelui Macron de a modifica beneficiile, statutul şi vârsta de pensionare a angajaţilor din sectorul public. 

Conductorii de tren, care în prezent se pensionează la 52 de ani, se alătură grevei, în semn de protest faţă de intenţia de a creşte vârsta de pensionare, de a reduce securitatea locului de muncă şi de a introduce competiţie pentru sistemul feroviar. 

Rămâne de văzut cum va reacţiona în faţa acestor mişcări sindicale de amploare preşedintele francez, care este plecat din ţară pentru a participa la Consiliul European de primăvară.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările