Franţa nu va mai reţine migranţii la Calais în cazul unui „Brexit“. Londra va acorda Franţei un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro

Franţa nu va mai reţine migranţii la Calais în cazul unui „Brexit“. Londra va acorda Franţei un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro

Imigranţii au dat foc în  „Jungla“ de la Calais după ce autorităţile franceze au început dezafectarea taberei ilegale

Franţa va înceta să mai reţină migranţi la Calais (nord) şi îi va îndemna pe bancheri să părăsească Marea Britanie şi să vină pe teritoriul său, în cazul unei ieşiri din UE (Brexit), a avertizat ministrul francez al Economiei Emmanuel Macron.

Macron a făcut aceste declaraţii miercuri, cu o zi înaintea summitului anual franco-britanic între preşedintele francez François Hollande şi premierul britanic David Cameron, dominat de referendumul cu privire la rămânerea sau nu a Marii Britanii în Uniunea Europeană.
 
"În ziua în care această relaţie va fi ruptă, migranţii nu vor mai fi la Calais", a declarat Macron miercuri pentru cotidianul financiar britanic, precizând că un "Brexit" ar putea submina un acord între cele două ţări care permite Londrei să efectueze controale de partea franceză a frontierei.
 
Ministrul a adăugat că, în cazul unui Brexit, Marea Britanie nu va mai avea un acces total pe piaţa unică şi că Parisul ar putea să încerce să atragă serviciile financiare şi să le îndemne să părăsească Londra.
 
De la începutul acestei săptămâni, autorităţile franceze au demarat o operaţiune de desfiinţare a adăposturilor improvizate în care s-au instalat migranţi, în partea de sud a "junglei" de la Calais - cea mai mare tabără din Franţa -, în care trăiesc mii de persoane ce încearcă să ajungă în Anglia.
 
Franţa caută să mute aceşti migranţi în centre de primire la Calais sau în alte localităţi din ţară.
 
Londra va acorda Franţei un ajutor suplimentar de 20 de milioane de euro în criza de la Calais
 
Pentru a-i ţine pe imigranţi la Calais, Londra a anunţat că ajutorul financiar britanic acordat Franţei pentru gestionarea crizei imigranţilor de la Calais "va fi suplimentat cu aproximativ douăzezi de milioane de euro", a declarat Harlem Desir, secretarul de stat francez pentru Afaceri Europene, citat de Le Figaro.
 
Contribuţia britanică pentru gestionarea crizei este în prezent "de peste 60 de milioane de euro (...) Vor fi acordaţi aproximativ 20 de milioane de euro suplimentari", a declarat Harlem Desir, pentru RFI.
 
Acest ajutor va contribui la intensificarea eforturilor de "securizare a zonei de acces la tunel şi a zonei portului Calais", a "luptei împotriva reţelelor de contrabandişti" şi la finanţarea centrelor de primire a imigranţilor din Franţa.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: