Franţa. Mişcarea de extremă dreapta Generaţia Identitară a fost dizolvată prin decret guvernamental

Franţa. Mişcarea de extremă dreapta Generaţia Identitară a fost dizolvată prin decret guvernamental

FOTO EPA-EFE

Mişcarea franceză de extremă dreapta Generaţia Identitară (Génération identitaire GI) a fost dizolvată miercuri, în cadrul unei şedinţe de Guvern, a anunţat pe Twitter ministrul francez de Interne Gérald Darmanin, care afirmă despre această asociaţie că prezintă „caracterul unei miliţii private” ce „incită la discriminare, ură şi violenţă”, transmite AFP.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Această asociaţie şi unii dintre activiştii săi trebuie să fie priviţi ca susţinând un discurs de ură, prin care incită la discriminare sau la violenţă împotriva unor persoane din cauza originii acestora, a rasei şi religiei lor”.

Generaţia Identitară, „prin forma şi organizarea sa militară, poate fi privită ca prezentând caracterul unei miliţii private”, a justificat Gérald Darmanin în decretul de dizolvare.

Această procedură a fost lansată la jumătatea lui februarie de către ministruul francez de Interne, care a trimis mişcării un set de argumente şi i-a dat ultimatum până la 24 februarie să le răspundă.

În decretul de dizolvare se evocă „legături cu grupuscule ale ultradreptei, de la care (GI) primeşte o susţinere logistică şi care apără o ideologie prin care îndeamnă la discriminare, violenţă sau ură, în numele unor teorii radicaliste sau ale supremaţiei”.

Potrivit decretului, asociaţia a primit donaţii de la Breton Tarrant, autorul dublului atentat de la moschei din Christchurch, în Noua Zeelandă, soldat cu 51 de morţi, în martie 2019.

În cadrul unei audieri, în aprilie 2019, la Comisia de anchetă parlamentară cu privire la grupuscule de extremă dreapta, fostul director al organismului antifraudă TRACFIN, Bruno Dalles, declara că Brendon Tarrant este un „membru binefăcător” al GI.

Dizolvarea Generaţiei Identitare are loc în contextul în care Ministerul de Interne a obţinut, în ultimele luni, dizolvarea a trei asociaţii apropiate mişcării islamiste - CCIF, BarakaCity şi colectivul Cheikh Yassine -, în urma decapitării profesorului Samuel Paty, în octombrie 2020.

Ministerul francez de Interne a obţinut, de asemenea, dizolvarea grupării ultranaţionaliste turce „Lupii cenuşii”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările