Franţa, noi măsuri după decapitarea unui profesor. O moschee a fost închisă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul de Interne francez, Gérald Darmanin , a cerut închiderea moscheii din regiunea pariziană Pantin. Decizia a fost luată în cadrul anchetei privind atentatul produs asupra profesorului Samuel Paty, decapitat vineri în faţa şcolii unde preda. Drama s-a produs după ce Paty a prezentat într-un curs despre libertatea de exprimare, caricaturi cu Mahomed.

Ministrul de Interne anunţă închiderea moscheii din Pantin, în regiunea pariziană. Gérald Darmanin susţine că a cerut prefectului să închidă moscheea după ce liderul ei a declarat într-un video că profesorul decapitat ar trebui intimidat şi a furnizat de altfel adresa şcolii la care preda.

Dacă justiţia va fi de acord cu decizia ministrului, moscheea ar putea rămâne închisă timp de şase luni. Imamul acestei moschei a publicat pe Facebook un video prin care denunţa cursul privitor la caricaturile prezentate de Samuel Paty.

Imamul avea copiii într-o şcoală clandestină închisă la începutul lui octombrie, tot în regiunea pariziană.  Mai multe şcoli ilegale, lăcaşuri de cult, săli de sport ori restaurante au fost închise din 2018, în Seine Saint Denis, în apropiere de Paris, anunţase prefectul la începutul acestui an.  

Iar din 2017, de când Emmanuel Macron şi-a început mandatul, peste 350 de locuri de radicalizare au fost închise iar peste 400 de străini, islamişti, au fost expluzaţi.

Preşedintele asociaţiei franceze Ummah Charity, Bilal Righi, a fost plasat luni în arest prevenitv în Oise, după ce a lansat o acţiune de strângere de fonduri pentru părintele elevei care a lansat o campanie împotriva profesorului Samuel Paty, decapitat de către un rus cecen, relatează Le Figaro.

Bilal Righi face parte dintre persoanele arestate în cadrul unoroperaţiuni ale poliţiei care se desfăşoară în contextul decapitării vineri a lui Samuel Paty.El a deschis, în numele ONG-ului său, un ”fond” de susţinere a părintelui unei eleve care a lansat o campanie pe Internet împotriva profesorului care a fost decapitat.

Mai mulţi imami au adus un omagiu profesorului Samuel Paty, luni după-amiază, în faţa şcolii Bois d’Aulne. Pentru marţi seară este prevăzut un marş alb, cu plecare de la unitatea de învăţământ şi până în centrul localităţii Conflans. Între timp au continuat reţinerile în ancheta privitoare la decapitarea profesorului Samuel Paty, după ce acesta a arătat caricaturi cu profetul Mohamed în cadrul unui curs privind libertatea de exprimare. Iar executivul european va dezvălui până la finele anului o nouă legislaţie intitulată Digital Services Act pentru a reglementa activitatea giganţilor de internet, în materie de gestionnaire a datelor, a dezinformării şi a discursului de ură în special. 

Mai mulţi imami s-au adunat luni în faţa şcolii unde Samuel Paty preda istoria şi geografia. Preşedintele Conferinţei Imamilor din Franţa, Hassen Chalghoumi a cerut iertare familiei profesorului înainte să menţioneze că ”acest atentat nu este islam, nu este religie ci este islamism, otrava islamului”. 

Trebuie o reformă în interiorul comunităţii musulmane, consideră imamul.  Pe de altă parte, platforma Pharos este cea care a identificat 80 de mesage de susţinere a agresorului lui Samuel Paty. Este vorba de un tânăr de 18 ani, un islamist radical cecen.

Reţelele sociale sunt criticate în acest moment pentru că au acceptat să difuzeze mesaje ce îl stigmatizau pe Samuel Paty, după ce a prezentat în curs caricaturile despre Mohamed.  Facebook, Twitter, Google, TikTok şi Snapchat vor analiza problema împreună cu un responsabil guvernamental.

Executivul european va dezvălui până la finele anului o nouă legislaţie intitulată Digital Services Act pentru a reglementa activitatea giganţilor de internet, în materie de gestionnaire a datelor, a dezinformării şi a discursului de ură în special.  Vera Jourova este comisarul ceh însărcinat cu ”valori şi transparenţă” şi spune că ”cei care susţin mesaje pentru a incita ori pentru a justifica omoruri, trebuie să răspundă în justiţie”.

Reţelele sociale au fost criticate pentru că au transmis mesage ce stigmatizau profesorul. Dar, Vera Jourova atenţionează că se opune oricărei legislaţii ce ar putea mina libertatea de exprimare, în timp ce Comisia încercă să o protejeze.

Uniunea Europeană dispune în prezent de ”un cod de conduită” împotriva discursului de ură dus pe internet. Este o operaţiune lansată în 2016, pe bază de volontariat şi a fost semnat de Facebook, Microsoft, Twitter, YouTube, Instagram, Snapchat, Dailymotion, Jeuxvideo.com şi TikTok.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite