Franţa şi Grecia introduc restricţii pentru nevaccinaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Guvernului de la Atena a anunţat şi el noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului Foto: Arhivă
Şeful Guvernului de la Atena a anunţat şi el noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului Foto: Arhivă

Peste 900.000 de persoane din Franţa s-au grăbit luni noapte să se programeze pentru vaccinare anti-coronavirus după ce preşedintele Emmanuel Macron a avertizat că ar putea fi introduse restricţii pentru cei care nu au un certificat de sănătate care să dovedească vaccinarea sau efectuarea unui test negativ la COVID-19, relatează Reuters.

Anunţând o serie de măsuri pentru a combate înmulţirea infectărilor, Macron a spus că vaccinarea nu va fi obligatorie pentru moment, dar a subliniat că restricţiile îi vor viza în primul rând pe cei care nu sunt vaccinaţi. 

Stanislas Niox-Chateau, care conduce Doctolib, una dintre cele mai mari platforme online din Franţa folosită pentru programări la vaccinare, a declarat la postul de radio RMC că s-a înregistrat un număr-record de persoane programate pentru vaccinare după anunţul preşedintelui. „S-au înregistrat 7,5 milioane de conectări la Doctolib în doar câteva minute. Peste 900.000 de francezi s-au programat la vaccinare luni seară, un număr de două ori mai mare decât recordul de până acum, înregistrat la 11 mai“, a spus Niox-Chateau. 

Macron a precizat că certificatul sanitar necesar pentru a participa la evenimente majore va fi acum folosit pe o scară mult mai largă, inclusiv pentru a intra în restaurante, cinematografe şi teatre. Mai exact, certificatul va fi solicitat tuturor persoanelor cu vârste peste 12 ani, începând din 21 iulie, la intrarea în teatre, cinematografe, muzee, parcuri de distracţii sau centre culturale. Acelaşi „certificat COVID“ va fi cerut la intrarea în restaurante, cafenele, centre comerciale şi, de asemenea, în trenurile şi avioanele pe distanţe lungi, de la începutul lui august, stimulând şi mai mult oamenii să se vaccineze în contextul în care se apropie luna tradiţională de vacanţă a francezilor. Încetinirea ritmului de vaccinare şi noua creştere a numărului de infectări din cauza variantei Delta au determinat guvernul francez să îşi regândească strategia. 

Veste proastă şi pentru turiştii români din Grecia 

Şeful Guvernului de la Atena a anunţat şi el noi restricţii pentru limitarea răspândirii coronavirusului: doar clienţii vaccinaţi vor avea acces în spaţiile comerciale care îşi desfăşoară activitatea în interior, aici fiind incluse restaurante, baruri, cinematografe, teatre. Restricţionarea accesului persoanelor neimunizate la COVID intră în vigoare vineri, 16 iulie, scrie AP, şi rămâne valabilă până la sfârşitul lunii august. Grecia se confruntă cu o creştere puternică a cazurilor de COVID-19, după mai multe săptămâni de scădere. În efortul de a-i încuraja pe rezidenţi să se vaccineze, guvernul elen a oferit stimulente, inclusiv bani în numerar şi date mobile în regim de gratuitate pentru tineri. Autorităţile elene doresc ca rata de vaccinare să ajungă la 70% la nivel naţional până în toamna acestui an. Până în prezent s-au vaccinat cu schema completă 38% din populaţia greacă eligibilă. 

„Eroarea de judecată“ a Guvernului olandez 

Pe de altă parte, prim-ministrul olandez Mark Rutte a recunoscut luni că Guvernul său a comis o eroare atunci când a relaxat unele restricţii şi şi-a prezentat scuzele, în contextul în care Olanda înregistrează o creştere bruscă a cazurilor de COVID-19, relatează AFP. Guvernul a autorizat în urmă cu două săptămâni redeschiderea discotecilor, dar în faţa propagării rapide a variantei Delta, mult mai contagioase, în special în rândul tinerilor, a decis să revină asupra acestei decizii. Rutte a anunţat vineri o serie de măsuri pentru contracararea creşterii numărului de contaminări, între care închiderea cluburilor de noapte, iar a restaurantelor, la miezul nopţii. „S-a comis o eroare de judecată. Ceea ce credeam că este posibil nu era în realitate“, a declarat Mark Rutte în faţa presei la Haga. „Ne pare rău, ne cerem scuze pentru aceasta“, a adăugat şeful Executivului. Peste 8.500 de noi cazuri au fost înregistrate luni, faţă de 500 în urmă cu două săptămâni, o cifră egalând valorile-record din decembrie. Numărul de spitalizări totuşi nu a crescut în mod semnificativ, contaminările vizându-i îndeosebi pe tineri. 

Franţa şi-a deschis restaurantele la interior din 9 iunie.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite