Franţa: Fostul premier François Fillon, acuzat pentru angajări fictive, riscă închisoarea

Franţa: Fostul premier François Fillon, acuzat pentru angajări fictive, riscă închisoarea

Fostul premier francez Francois Fillon

Judecătorii de instrucţie parizieni au ordonat trimiterea în instanţa a fostului premier conservator francez François Fillon şi a soţiei sale, Penelope, în dosarul referitor la angajările fictive ale acesteia, potrivit unor surse din apropierea anchetei, citate de Le Monde.

Soţia fostului şef de guvern este de asemenea acuzată, în acelaşi dosar de complicitate şi de tăinuire. Pe lista complicilor apare şi fostul supleant al lui Fillon în Adunarea Naţională, Marc Joulaud,acuzat de asemenea de deturnare de fonduri publice.
 
Parchetul Naţional Financiar (PNF) şi-a început ancheta după dezvăluirle făcute de săptămânalul Le Canard Enchaîné privind angajarea fictivă de către Fillon a soţiei şi a copiilor săi ca asistenţi parlamentari. Dezvăluirile s-au dovedit fatale pentru candidatura fostului prim-ministru, eliminat din primul tur de scrutin, după ce fusese cotat la un moment dat favorit pentru prezidenţialele din 2017.
 
În faţa judecătorilor de instrucţie, François Fillon a declarat că soţia sa a lucrat pentru Adunarea Naţională între 1986 şi 2013, iar copiii săi au fost angajaţi la Senat între 2005 şi 2007, unde au fost asistenţi parlamentari, funcţii pentru care au fost remuneraţi. Copiii cuplului Fillon nu au fost inculpaţi.
 
În decembrie 2018, omul de afaceri francez Marc Ladreit de Lacharriere a fost condamnat la 8 luni de închisoare cu suspendare şi la plata unei amenzi de 375.000 de euro pentru abuz de bunuri sociale, în cazul acordării unui loc de muncă de complezenţă soţiei lui François Fillon.
 
Miliardarul, un apropiat al lui Fillon, i-a oferit un loc de muncă fictiv soţiei acestuia la o publicaţie literară pe care o patronează. Pentru presupusele activităţi prestate, soţia fostului premier a încasat, între 2 mai 2012 şi decembrie 2013, în jur de 5.000 de euro brut lunar.
.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: