Franţa construieşte un competitor pentru WhatsApp şi Telegram pentru a-şi vindeca frica faţă de spionajul străin

Franţa construieşte un competitor pentru WhatsApp şi Telegram pentru a-şi vindeca frica faţă de spionajul străin

Macron s-a folosit până acum de Telegram, o aplicaţie dezvoltată în Rusia FOTO Getty Images

Guvernul francez îşi construieşte propriul serviciu de mesagerie criptată pentru a-şi vindeca frica de entităţile străine care ar putea să caşte ochii peste conversaţiile private alte oficialilor de rang înalt, au declarat luni reprezentanţi ai ministerului de resort din Paris, transmite Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Niciunul dintre principalele aplicaţii de mesagerie criptată (printre care Facebook Messenger, WhatsApp sau Telegram) nu are origini în Franţa, ridicând astfel riscul ca datele să fie furate prin spargerea serverelor din afara ţării.

Aproximativ 20 de oficiali şi funcţionari publici de stat testează noua aplicaţie creată de un dezvoltator de stat, a declarat purtătorul de cuvând al ministerului, care a mai explicat că se aşteaptă ca până la sfârşitul verii tot guvernul să folosească aplicaţia.

„Trebuie să găsim o modalitate de a avea un serviciu de mesagerie care să nu fie criptată de Statele Unite sau Rusia. Începi să te gândeşti la potenţiale spargeri de date care s-ar putea întâmpla, aşa cum am văzut în cazul Facebook, de aceea facem acest pas”, a mai precizat purtătorul de cuvânt.
Facebook, care a cumpărat WhatsApp în 2014, a atras mai multe critici dure după ce s-a aflat că informaţiile a milioane de utilizatori au fost folosite de către Cambridge Analytica.

Aplicaţia de mesagerie criptată a guvernului francez a fost dezvoltată folosindu-se de cod găsit gratuit pe Internet şi ar putea la un moment să intre şi în circulaţie publică, a mai explicat purtătorul de cuvânt.

Macron s-a folosit până acum de Telegram, o aplicaţie dezvoltată în Rusia care recent a intrat sub o investigaţie a autorităţilor de la Moscova după ce a refuzat să le ofere oficialilor acces la anumite conversaţii ale utilizatorilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: