Franţa aşteaptă ca Iranul să ia decizii „curajoase” cu privire la Acordul de la Viena

Franţa aşteaptă ca Iranul să ia decizii „curajoase” cu privire la Acordul de la Viena

Secretarul de stat american şi ministrul de externe francez Jean-Yves Le Drian FOTO via News.ro

Franţa se aşteaptă ca Iranul să ia ultimele decizii necesare pentru a da un nou impuls Acordului de la Viena din 2015 în dosarul nuclear iranian, anunţă ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian, relatează Reuters.

Acordul de la Viena - încheiat în 2015 între Iran şi cei cinci membri permanenţi ai Consiliului de Securitate al ONU (P5+1, Statele Unite Rusia, China, Franţa şi Marea Britanie), plus Germania - prevede o limitare a programului nuclear iranian, în schimbul unei ridicări a sanţciunilor internţaionae impuse Teheranului.
 
În urma retragerii Statelor Unite din acord de către Donald Trump, în mai 2018, Iranul s-a retras treptat din angajamentele asumate prin pact.
 
”Aşteptăm ca autorităţile iraniene să ia ultimele decizii dificile, pentru a permite relansarea acordului nuclear din 2015”, a anunţat Jean-Yves Le Drian într-o conferinţă de presă comună cu secretarul de Stat american Antony Blinken, la Paris.
 
Negocierile se desfăşoară la Viena, unde se află sediul Agenţiei Internaţionale a Energiei Atomice (AIEA), în vederea stabilirii felului în care Iranul şi Statele Unite revin la o respectare a pactului.
 
O a şasea rundă de negocieri a fost amânată duminică, în vederea unor consultări, la două zile după alegerea ultraconservatorului Ebrahim Raisi preşedinte.
 
”Avem în continuare diferenţe serioase cu Iranul privind respectarea acordului nuclear”, a anunţat Antony Blinken în această conferinţă de presă.
 
”Vom vedea dacă vom putea depăşi diferenţele în zilele următoare. Ele sunt reale”, a declarat el.
 
Delegaţia americană urmează să se revină la Viena, la cea de a şaptea rundă de negocieri, a anunţat joi un oficial american de rang înanlt.
 
Jean-Yves Le Drian a anunţat ”progrese” în negocieri.
 
”Vom trece acum la etapele cele mai dificile. Asta presupune decizii curajoase şi puternice din partea noilor autorităţi iraniene”, a apreciat el.
 
”A venit momentul. Ajungem la fInalul unui proces şi există o stare de spirit care, sper, va dura în vederea ajungerii la un acord”, a adăugat el, delarându-se ”optimist moderat” în acest sens.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările