Franţa angajează o procedură de retragere a Legiunii de Onoare lui Bashar al-Assad

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a angajat o procedură în vederea unei retrageri a Legiunii de Onoare preşedintelui sirian Bashar al-Assad, a declarat anturajul preşedintelui Emmanuel Macron pentru AFP.

Palatul „Elysée confirmă că o procedură disciplinară de retragere a Legiunii de Onoare” – cea mai înaltă dstincţie franceză, creată de Napoleon I – „cu privire la Bashar al-Assad a fost angajată“ de către preşedintele Emmanuel Macron, a anunţat preşedinţia Republicii, la două zile după atacuri aeriene franceze contra Siriei, în urma unui presupus atac chimic la Douma.

Preşedintele sirian a fost distins cu Marea Cruce (cel mai înalt grad) al Legiunii de Onoare de către preşedintele Jacques Chirac în 2001, la puţin timp după ce i-a succedat tatălui său, Hafez al-Assad, la conducerea ţării.

Procedura de retragere a Legiunii de Onoare revine Marelui Maestru al acestui ordin – preşedintele în exerciţiu al Republicii.

Emmanuel Macron a angajat anul trecut acelaşi demers contra producătorului american Harvey Weinstein, acuzat de agresiuni sexuale şi viol.

Din 2010, un decret permite mai uşor retragerea distrincţiei unui străin care a „comis acte contrare onoarei”.

Legiunea de Onoare le-a fost retrasă ciclistului american Lance Armstrong şi stilistului britanic John Galliano.

În ceea ce-i priveşte pe francezi, această distincţie este retrasă în mod automat oricărei persoane condamnate la cel puţin un an de închisoare cu executare.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite