Franţa va ajuta România să tranziteze cerealele blocate în Ucraina

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO Inquam Photos / Octav Ganea

Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat că va ajuta România să tranziteze cerealele blocate în ucraina, în lipsa unui "cadru" care să le permită să plece din Marea Neagră din cauza ruşilor.

Macron a afirmat că va continua confruntarea diplomatică cu Rusia pentru folosirea portului Odesa ca port maritim de ieşire pentru cereale, care în prezent sunt blocate. Din cauza blocadei ruse se lucrează la o altă cale, prin România, pentru tranzitarea cerealelor, aceasta aflându-se la o distanţă foarte mică faţă de Ucraina, relatează news.ro. 

"Vom continua confruntarea diplomatică cu Rusia, cu secretarul general al Naţiunilor Unite, pentru a folosi portul Odesa ca port maritim de ieşire pentru seminţe (porumb, grâu...)” care sunt blocate”, a spus Macron în timpul unui interviu acordat postului TV TF1.

Macron a făcut o vizită în România, marţi, chiar înainte de a merge la Kiev împreună cu preşedintele Klaus Iohannis. Acesta a mai precizat că ţara noastră este în plin proces de a face investiţiile pentru a creea un punct de legătură cu Ucraina, fapt care ar ajuta exportul de cereale de care foarte multe ţări depind în această perioadă.

Preşedintele României a fost întrebat, joi, despre o soluţie pentru cozile de tiruri încărcate cu cerealele din ucraine. El a afirmat că problema este în curs de rezolvare şi că este nevoie de noi linii de logistică şi puncte de trecere a frontierei, toate acestea fiind acum în lucru. Iohannis a adăugat că Portul Constanţa a avut o creştere cu 400% a tranzitului grâului din Ucraina.

"Aceleaşi coloane de tiruri le-am văzut şi noi când am venit azi-noapte aici. Este o problemă pe care aş putea să o definesc ca fiind în curs de rezolvare. Trebuie să înţelegem de unde am pornit. Schimburile comerciale între România şi Ucraina nu au fost foarte intense, iar tranzitul mărfurilor ucrainene prin România a fost, aş putea să spun, chiar foarte redus până acum câteva luni" , a mai adăugat Iohannis.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite