Franţa aduce un omagiu „naţional şi solemn“ victimelor atentatelor teroriste de la Paris. Francezii sunt îndemnaţi să-şi facă selfie-uri în culorile naţionale

Franţa aduce un omagiu „naţional şi
solemn“ victimelor atentatelor teroriste de la Paris. Francezii sunt îndemnaţi
să-şi facă selfie-uri în culorile naţionale

Ceremonia de comemorare a victimelor atentatelor teroriste de la Paris FOTO Le Monde

Guvernul îi invită pe francezi să-şi facă selfie-uri în culorile albastru-alb-roşu astăzi, într-un omagiu la nivel naţional faţă de victimele atacurilor de la Paris şi Saint-Denis, relatează AFP online.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Să participăm cu toţii la omagiul naţional. Vineri, 27 noiembrie, la ora (locală) 8.00 (9.00, ora României), să arătăm că suntem #mândrideFranţa! (#fiersdelaFrance!)“, îndemna Guvernul francez joi seara într-un mesaj postat pe site.

Executivul condus de Manuel Valls îi mai îndemna pe francezi să pună steaguri tricolore la fereastră, să-şi facă „un selfie (sau o fotografie)“, să o publice pe reţelele de socializare cu hashtagul #mândrideFranţa şi să o pună ca fotografie de profil.

Acest hashtag, utilizat frecvent de către serviciile Guvernului pe reţele de socializare, este folosit de obicei pentru sărbătorirea reuşitelor Franţei - sportive sau economice.

„Dacă nu aveţi un drapel albastr-alb-roşu, descărcaţi-l (de pe Internet) (...) şi imprimaţi-l“, îşi încheie Guvernul francez mesajul, preluat pe conturile de Twitter ale Quai d'Orsay şi Primăriei Parisului, transmite agenţia AFP, preluată de Mediafax.

Omagiu „naţional şi solemn“ în Franţa

Francezii aduc un omagiu „naţional şi solemn“, astăzi, victimelor atentatelor din 13 noiembrie de la Paris, soldate cu 130 de morţi şi 350 de răniţi, cel mai sângeros atac terorist din istoria Franţei.

FOTO AP

Omagiul naţional este prezidat de şeful statului, Francois Hollande, revenit joi de la Moscova, după patru zile de întâlniri la cel mai înalt nivel pentru consolidarea coaliţiei militare internaţionale împotriva reţelei extremiste Statul Islamic, care a revendicat atentatele de la Paris.

Peste 2.000 de persoane erau aşteptate la Domul Invalizilor pentru a participa la un eveniment „sobru si solemn“, onorat de Garda Republicană, imnul naţional şi un discurs al preşedintelui francez pentru omagierea „persoanelor decedate şi rănite“ în seara zilei de 13 noiembrie.

Domul Invalizilor FOTO Miguel Medina/AFP

Rectorul Marii Moschei din Paris, Dalil Boubakeur, a adresat un apel către toţi imamii din Franţa să spună astăzi o „rugăciune solemnă“ pentru comemorarea victimelor.

În acelaşi timp, mobilizarea internaţională contra SI continuă. Cancelarul german Angela Merkel a promis să răspundă „repede“ cererii de ajutor a lui Francois Hollande. Berlinul a propus joi mobilizarea unei fregate şi unor avioane de recunoaştere şi de aprovizionare în lupta împotriva SI. La Londra, premierul britanic David Cameron a cerut Parlamentului să autorizeze atacurile aviaţiei militare britanice „în inima jihadiştilor“.

Hollande: Franţa va face totul pentru a distruge armata fanaticilor

Preşedintele francez Francois Hollande (centru) FOTO Le Figaro

Astăzi, naţiunea îşi plânge victimele: o sută treizeci de nume, o sută treizeci vieţi şterse, o sută treizeci de destine frânte, o sută treizeci de zâmbete pe care nu le vom mai auzi, o sută treizeci de voci reduse la tăcere pentru totdeauna“, a spus Hollande în faţa mulţumii adunate la Domul Invalizilor.

„Teroriştii vor să ne divizeze, să ne aruncăm unii împotriva altora, dar vor eşua. Ei au cultul morţii, noi avem dragostea pentru viaţă“, a subliniat el.

„Promit că Franţa va face totul pentru a distruge armata fanaticilor care au comis aceste crime. Franţa va fi alături de voi“, a dat asigurări preşedintele francez.

FOTO Le Figaro

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările