Franţa a adoptat pedepsirea negării genocidului armean, riscând amplificarea crizei cu Turcia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentul francez a adoptat luni seara propunerea de lege care incriminează penal negarea genocidului armean din 1915 în urma unui ultim vot în Senat, cu riscul amplificării crizei dintre Paris şi Ankara, un partener economic şi strategic major, relatează AFP.

Senatul a ratificat cu 127 de voturi la 86 acest text, deja adoptat de Adunarea Naţională pe 22 decembrie. Astfel, textul este adoptat definitiv de către Parlament. Doar 237 de senatori din totalul de 347 au luat parte la vot.

Proiectul prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi o amendă în valoare de 45.000 de euro a negării genocidelor recunoscute de către legea franceză, inclusiv genocidul armean.

Respingerea la începutul serii de luni a unei moţiuni de respingere sugera un vot final în favoarea proiectului de lege, un text susţinut de preşedintele Nicolas Sarkozy.

Luni seara, presa turcă scria că premierul Recep Tayyip Erdogan a urmărit îndeaproape, alături de colaboratorii săi, dezbaterile din Senatul francez, finalizând riposta prevăzută de Guvernul său în caz de adoptare.

Imediat după votul Senatului, ministrul turc al Justiţiei Sadullah Ergin a criticat dur votul parlamentarilor francezi, apreciind că reflectă „o lipsă totală de respect" şi o „mare nedreptate" faţă de Turcia. Ministrul a adăugat, pentru CNN Turk, că, pentru Turcia, această lege este „nulă şi neavenită".

În plus, Ankara a reiterat ameninţările cu represalii „permanente" împotriva Franţei, în cazul în care legea care prevede pedepse penale pentru negarea genocidului armean adoptată de Senat va fi promulgată în zilele următoare.

„Dacă legea este promulgată de către Guvern, consecinţele vor fi permanente. Franţa este pe cale să piardă un partener strategic", a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ambasadei Turciei la Paris, Engin Solakoglu.

Armenia a apreciat, din contră, prin intermediul ministrului său de Externe Edouard Nalbandian, că votul parlamentarilor francezi constituie o „iniţativă istorică ce va contribui la prevenirea altor crime împotriva umanităţii".

Ankara ameninţă Parisul cu CEDO

Luni, vicepremierul turc Bulent Arinc a avertizat că Turcia s-ar putea adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO), în vederea unei condamnări a Franţei, în cazul în care legea este adoptată.

De asemenea, televiziunea turcă TRT a ameninţat că va pune capăt participării sale la Euronews, cel mai important post internaţional de televiziune de ştiri din Europa, cu sediul în Franţa, în cadrul căreia este acţionar cu o cotă de 15,5%.

Proiectul prevede pedepsirea cu un an de închisoare şi o amendă în valoare de 45.000 de euro a negării genocidelor recunoscute de către legea franceză, inclusiv genocidul armean.

Autorităţile turce îl acuză pe şeful statului francez că încearcă să îşi asigure voturile comunităţii armene din Franţa, de aproximativ 600.000 de persoane, cu mai puţin de trei luni înainte de alegerile prezidenţiale, în care este prezentat de către sondaje ca perdant.

Relaţiile dintre cele două ţări s-au răcit de la venirea la putere, în 2007, a lui Nicolas Sarkozy, care se opune cu fermitate intrării Turciei în Uniunea Europeană (UE). Cu toate acestea, Sarkozy încearcă, încă de la începutul acestei crize, să calmeze jocul, în contextul în care proiectul de lege a suscitat reticenţe, inclusiv în cadrul Guvernului său.

Spre exemplu, ministrul francez de Externe Alian Juppe l-a considerat „inoportun", iar Comisia Juridică a Senatului l-a etichetat drept „contrar Constituţiei".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite