Franţa adoptă definitiv obligativitatea certificatului de vaccinare

Franţa adoptă definitiv obligativitatea certificatului de vaccinare

FOTO: Arhiva Adevărul

Parlamentul francez a adoptat definitiv, duminică, printr-un vot final al deputaţilor, proiectul de lege care instituie obligativitatea certificatului de vaccinare, pe care guvernul doreşte să-l implementeze cât mai repede în contextul noului val pandemic.

Ştiri pe aceeaşi temă

Conform proiectului de lege, persoanele cu vârsta peste 16 ani vor trebui să facă dovada vaccinării complete pentru a avea acces la restaurante şi baruri, la spaţii culturale sau la transportul public interregional. Un test COVID-19 negativ nu va mai fi suficient, cu excepţia accesului la unităţile şi serviciile de sănătate. Minorii cu vârste între 12 şi 15 ani vor putea prezenta actualul certificat verde, care include şi testul negativ.
 
Textul a fost adoptat cu 215 voturi pentru, 58 împotrivă şi şapte abţineri. Parlamentarii socialişti intenţionează să sesizeze Consiliul constituţional pentru a garanta respectarea „libertăţilor fundamentale”, ceea ce va amâna cu câteva zile promulgarea proiectului de lege, relatează Agerpres, conform AFP.
 
Se estima iniţial că  legea va putea fi adoptată într-o săptămână, urmând a fi aplicată de la 15 ianuarie. Timpul însă s-a dublat din cauza polemicilor declanşate de declaraţiile preşedintelui Emmanuel Macron, care a afirmat că vrea să-i „enerveze” pe nevaccinaţi, relatează Agerprres, conform AFP.  În acest context,  guvernul speră să introducă obligativitatea noului permis vaccinal în jurul datei de 20 ianuarie.
 
Mii de protestatari anti-vaccin au manifestat sâmbătă la Paris şi în alte câteva oraşe împotriva legii, dar numărul lor a scăzut puternic faţă de săptămâna precedentă, imediat după declaraţiile lui Macron. 
 
Franţa se află în mijlocul celui de-al cincilea val de COVID-19, cu noi cazuri zilnice care ating în mod regulat niveluri record de peste 300.000. Cu toate acestea, numărul de cazuri grave care necesită internare în secţiile de terapie intensivă este mult mai mic decât cel al primului val din martie-aprilie 2020. Aproape 78% din populaţie este complet vaccinat.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările