Franţa, înainte de „Actul V“ al „Vestelor galbene“. Apeluri şi pregătiri ale forţelor de ordine

Franţa, înainte de „Actul V“ al „Vestelor galbene“. Apeluri şi pregătiri ale forţelor de ordine

Protestatar reţinut sâmbăta trecută în marja „Actului IV“ al „Vestelor galbene“ FOTO EPA-EFE

Istoviţi după patru sâmbete consecutive de proteste ale „Vestelor galbene“, forţele de ordine speră la o mobilizare mai mică pentru „Actul 5“. În contextul atacului terorist de la Strasbourg, unii reprezentanţi de sindicate de poliţie fac apel chiar la încetarea mişcării, transmite France TV Info.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Oamenii noştri sunt obosiţi“, spune adjunctul secretarului general al sindicatului de poliţie Alliance.

„Trebuie să  se ajungă la calm. Nu putem fi prezenţi pe toate fronturile în acelaşi timp“, a continuat el, îndemnând la încetarea protestelor „Vestelor galbene“.

Reprezentanţii forţelor de ordine speră că atentatul de la Strasbourg, soldat cu trei morţi şi 12 răniţi, îi va linişti pe cei care ies în stradă sâmbăta purtând veste galbene şi denunţând scăderea nivelului de trai.

Totuşi, aceştia din urmă nu renunţă şi intenţionează să organizeze sâmbătă „Actul V“.

„Vedem ce se întâmplă, nu suntem brute. Dar, ţinând cont de situaţia actuală, mergem spre «Actul V», cu aceleaşi revendicări“, a spus o coordonatoare locală a „Vestelor galbene“ din Marsilia.

O perspectivă care nu-i încântă pe poliţişti, care, pe lângă „Vestele galbene“ au de furcă în cursul săptămânii cu micii manifestanţi din licee şi de-acum cu prinderea suspectului atacului terorist de la Strasbourg, considerat un individ extrem de periculos, cu un bogat trecut infracţional.

Chestionat asupra declarării stării de urgenţă în Franţa, un membru al Guvernului a declarat că nu este cazul. El a precizat totodată că manifestaţiile nu vor fi interzise, dar a încurajat apelurile la calm.

„Suntem extenuaţi“, a recunoscut la rândul său secretarul general al sindicatului Unité SGP Police FO.

Potrivit lui, unii poliţişti au deja de 20 de zile consecutive de muncă fără întrerupere.

În cazul menţinerii protestelor, poliţia va miza din nou pe reţineri. „Reţinerile în avans, prin contoale la intrarea pe autostrăzi, parcări, ieşirea din gări, în metrou, sunt necesare“, precizează reprezentantul Unité SGP Police FO.

Sâmbăta trecută, un număr record de 1.939 de persoane au fost reţinute în întreaga Franţă în marja protestelor „Vestelor galbene“.

citeste totul despre: