Franţa,  Grecia, Spania, Germania - nu respectă condiţiile Schenghen

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
steaguri

Românii şi bulgarii sunt cetăţeni cu drepturi depline ale Europei, dar cu toate acestea puterile vechi se comportă ca şi cum statutul nostru ar fi cel de emigrant. Într-o Europă Unită, dreptul de liberă circulaţie, inclusiv al muncii, ar trebui asigurat, ori în loc de asta marile puteri încearcă să pună problemele interne pe seama noilor state intrate în Europa.

Incapacitatea Germaniei, Franţei şi Italiei de a trece peste criza economică, determină clasa politică să se extremizeze şi să se radicalizeze, ţinta principală fiind aşa-zişii emigranţi din Est.

Săptămâna care tocmai a trecut, justiţia din Germania a dovedit că este una respectabilă, şi a oferit dreptul de ajutor social unor cetăţeni veniţi din Est. În loc să respecte acest lucru, politicianul german a intervenit în actul de justiţie, încălcând principiile statului de drept şi criticând acest lucru.

Pentru Europa nu ar trebui să conteze că persoana vine din Estul Germaniei sau din Estul Europei, din moment ce vorbim de aceeaşi unitate federativă. Noi oferim dreptul investitorilor străini în a fi egali cu cei români,  în timp ce ei nu vor să ofere drepturi de egalitate  cetăţenilor români.

Dincolo de aceste aspecte, neprimirea României în spaţiul Schenghen ar fi trebuit să declanşeze o strategie de presiune din partea României. Este evident că problema este pasată între puterile Europei de parcă ar fi înţelese între ele.

Eu vreau să fiu cetăţean european cu aceleaşi drepturi ca şi cel german. Cer politicienilor români să lupte pentru acest lucru şi nu să  îmi impună mie restricţiilor lor.

Dacă lucrurile ar fi corecte, atunci să recunoaştem că  de fapt marile puteri ale Europei nu îndeplinesc condiţiile tehnice ale spaţiului Schenghen. Zeci de mii de emigranţi vin dinspre Africa spre continentul european şi se opresc pe malurile Franţei, Italiei, Spaniei, Greciei...  Afluxul este unul zilnic şi iată că statele chiar recunosc că au o problemă pe care nu pot să o stăpânească. Practic Schenghen se referă la permeabilitatea graniţelor, printre altele, ori din moment ce Italia a recunoscut că acest lucru nu este asigurat din partea sa, de ce acţiunile sunt împotriva României? 

Este Italia mai puţin coruptă? Păi să ne amintim că cel care a condus în ultimii ani au fost trimişi după gratii şi au fost cercetaţi inclusiv pentru pedofilie? 

Din punct de vedere al permeabilităţii, graniţa României este cea mai sigură a Uniunii Europene. Numărul de emigranţi care pătrund  în Europa prin România este unul extrem de mic, nesemnificativ. 

Grecia este o ţară în care extremele politice de orice fel au acces la putere. Practic această ţară nu a respectat niciodată condiţiile impuse de Europa şi ea este în Schenghen.

Olanda importă la greu persoane din fostele colonii. Dacă România respectă condiţiile în relaţia cu fraţii de peste Prut, marea putere economică se  încarcă demografic ocolind principiile europene. Emigranţi nu sunt cei din interiorul Europei ci cei care vin din afara ei, şi cu toate acestea românii sunt catalogaţi ca fiind emigranţi. Olanda şi Franţa sunt state care aduc fără limită emigranţi care sunt cunoscuţi a nu fi producători de valoare adaugată datorită nivelului educativ. Mi se pare doar mie sau naţionalele Franţei şi Olandei nu prea seamănă cu unele ale spaţiului european?

Germania ne acuză de un sistem corupt, dar să nu uităm că acest sistem corupt este cel care le-a permis accesul la petrolul românesc. În 2005 Gerhard Schroeder îşi termina mandatul de cancelar al Germaniei pentru ca la o lună diferenţă să devină angajat al Gazprom. Păi să  înţelegem că de acolo vin ordinele inclusiv în Germania?  Să amintesc atunci Germaniei că anul trecut preşedintele Christian Wulff şi-a dat demisia pentru că era anchetat într-un caz major de corupţie?  Să mai amintim de scandalul în care a fost implicat Helmut Kohl, legat de finanţările ilegale ale partidului său? Oare dorm politicienii români? Nu se vede de la o poştă că acolo corupţia e la un nivel cu mult mai mare decât la noi? Dar de ce taceţi? Vă e frică  să luptaţi pentru drepturile mele? Uită oare nemţii că 15% din populaţia proprie este venită din Turcia şi continuă să vină?

Dar Franţa? Să ne aducem aminte de luptele de stradă din Paris şi de vandalizarea oraşului de către emigranţii aduşi din fostele colonii? Să ne aducem aminte că prin corupţie au ajuns să pună mâna pe băncile României precum şi pe importante resurse energetice? Să ne aducem aminte de fostul şef FMI sau de faptul că fostul preşedinte a fost anchetat imediat după ce şi-a terminat mandatul?

Tare îmi plăceau politicienii şi diplomaţii români de acum 100 de ani, care la fiecare negociere se încărcau cu studii bine fundamentate şi care nu acceptau condiţii defavorabile României. În schimb parlamentarii europeni de astăzi stau la Bruxelles şi dorm. Asta probabil şi pentru că trimitem acolo persoane fără de experienţă şi pe criterii de rudenie.

În schimb, România face exces de zel  şi ermetizează graniţa pe Prut ,în loc să o mute definitiv până dincolo, adică până în Ucraina. Peste trei milioane de români sunt în afara Europei iar noi trebuie să luăm măsuri imediate de remediere a acestei situaţii.  În loc să fim sprijiniţi, vin unii şi de dau nouă ordine cu ce avem de făcut. Să înţeleg că aceştia se pregătesc pentru angajarea la Gazprom şi prin declaraţii împotriva României îşi fac un CV favorabil?

S-au obişnuit să nu reacţionăm defel şi atunci li se pare normal să ni se impună lucruri. Poate ar fi cazul să ne vedem mai mult de ale noastre, de Basarabia, de Roşia Montană, de Gazele de Şist, şi să ne preocupe mai puţin polemica lor. Scrie la carte că trebuie să fim în Schenghen? Atunci e simplu - să ne comportăm ca atare şi să ne oprească ei la graniţa lor. Vor o Europă funcţională? Atunci să înţeleagă că vrem drepturi egale, cel puţin cu ai celor care sunt aduşi din Africa.

Voi ce credeţi că ar trebui să facă România?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite