Frans Timmermans intră în cursa pentru şefia Comisiei Europene. Ce şanse are

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frans Timmermans, vicepreşedintele Comisiei Europene (CE), a lansat o ofertă de succedare a lui Jean-Claude Juncker la conducerea CE în 2019, afirmând miercuri că va încerca şi să conducă campania electorală de centru-stânga în alegerile europarlamentare din luna mai.

Vorbind în oraşul său natal din Olanda, Frans Timmermans a declarat că speră că va conduce o campanie "frumoasă şi optimistă" în apărarea Uniunii Europene, care a traversat mai multe crize de la numirea în fruntea Comisiei Europene a lui Jean-Claude Juncker, în 2014.

Frans Timmermans are o bună şansă de a obţine sprijinul blocului de centru-stânga (S&D) din UE în alegerile europarlamentare, dar este mai puţin clară perspectiva ca el să îl înlocuiască pe Jean-Claude Juncker duă plecarea acestuia, în noiembrie, de la conducerea Comisiei Europene. 

Potrivit publicaţiei Politico.eu, lidera Partidului Social-Democrat german (SPD), Andrea Nahles, şi-a declarat susţinerea pentru ca Timmermans să devină candidatul Partidului Socialiştilor Europeni (PES) la alegerile europene din mai 2019.

De asemenea, trei oficiali ai Parlamentului European au declarat aceleiaşi publicaţii că Timmermans, care este membru al Partidului Laburist olandez (PvdA), a obţinut sprijin suficient din partea altor formaţiuni afiliate la PES pentru a deveni Spitzenkandidat - candidatul cap de listă al fiecărui grup politic din Parlamentul European şi care va fi de asemenea candidatul respectivului grup pentru preşedinţia Comisiei Europene. Pentru a fi nominalizat Spitzenkandidat, candidatul trebuie să fie sprijinit de partidul său naţional şi de alte opt formaţiuni membre ale PES.

În luna septembrie, un alt vicepreşedinte al CE, slovacul Maros Sefcovic, a anunţat că se înscrie în cursa pentru obţinerea candidaturii PES la şefia Comisiei Europene. Numele candidatului PES va fi decis prin vot în luna decembrie, în cadrul unui congres care va avea loc la Lisabona.

Însă deocamdată nu este clar ce şanse au socialiştii europeni să obţină după europarlamentare postul ocupat în prezent de Jean-Claude Juncker, în condiţiile în care alegerile şi sondajele efectuate în numeroase ţări europene arată că socialiştii au pierdut teren, adesea în favoarea formaţiunilor de orientare naţionalist-conservatoare, iar acelaşi post este dorit şi de popularii europeni, din partea cărora au intrat deocamdată în cursa internă liderul grupului PPE din Parlamentul European, Manfred Weber, şi fostul premier finlandez Alexander Stubb.

Timmermans a luptat în personal pentru statul de drept în Ungaria şi Polonia, iar în ultimii ani la Bruxelles a fost omul dosarelor imposibile, cum ar fi cel care a dus la încheierea pactului cu Turcia privind refugiaţii.

Dar, chiar dacă în mod formal în decembrie va câştiga o nominalizare pentru PSE, cu greu va deveni preşedintele Comisiei, deoarece în acest moment sondajele dau Socialiştilor 137 de locuri, în spatele PPE şi angajaţi într-un duel aprig pentru a ajunge pe locul doi în faţa formaţiunii internaţionale populiste a lui Matteo Salvini.

Poate că acesta este şi motivul pentru care în promo-ul lansat miercuri de Comisie pentru a prezenta reuniunea săptămânală a colegiului prezidat de Juncker, Timmermans - fără să observe microfonul şi camera de vederi - vorbind cu colegul său lituanian Vytenis Andriukaitis, afirmă: "Nu voi face o campanie foarte dură".

Cine ştie dacă spunea adevărul, ceea ce este sigur e că este vorba de o gafă realizată de echipa de regizori ai Comisiei, care a montat şi a publicat video-ul pe site-ul instituţiei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite