François Hollande, vizită istorică la principala organizaţie masonică din Franţa

François Hollande, vizită istorică la principala organizaţie masonică din Franţa

Preşedintele Franţei Francois Hollande, în vizita la loja masonica Marele Orient al Franţei

Preşedintele François Hollande a vizitat, luni, Marele Orient al Franţei, principala organizaţie masonică din Hexagon. Este o vizită istorică pentru un şef de stat francez. Hollande a mai vizitat loja în 2011, pe vremea când era doar candidat la preşedinţie.

 
François Hollande a ţinut şi un discurs pentru membrii lojei masonice Marele Orient al Franţei. Este pentru prima dată că un preşedinte francez în exerciţiu vizitează o lojă masonică, în speţă principala şi cea mai mare organizaţie masonică din Hexagon. Şeful de la Elysée sparge mers la Marele Orient al Franţei sub pretextul de a sărbători 300 de ani ai franc-masoneriei moderne. 

Şeful statului francez a stat mai mult de o oră la sediul organizaţiei. Mai întâi s-a întâlnit cu actualul Mare Maestru, Christophe Habas, după care a vizitat muzeul masoneriei din stdada Cadet şi apoi a vorbit în faţa participanţilor la ceremonia intitulată « 300 de ani de masonerie, 300 de ani de emancipare ». 

Hollande s-a întâlnit aici nu doar cu reprezentanţii Marelui Orient – care numără circa 50.000 de membrii – ci şi cu cei din alte 17 organizaţii masonice diverse cu care Marele Orient întreţine relaţii amicale. 
 
Ideea acestei vizite s-ar fi născut în noiembrie 2016, în timpul unei întâlniri între şeful statului şi Marele Maestru. François Hollande şi-a exprimat dorinţa de a vizita muzeul din strada Cadet.
 
Este pentru prima dată că un preşedinte francez din a 5-a Republică – mai exact de la sfârşitul celui de-al doilea război mondial – se întâlneşte oficial cu principalii masoni din Franţa. Trebuie precizat că o serie de responsabili politici francezi, bărbaţi sau femei, de dreapta sau de stânga, au fost iniţiaţi dar ei păstrează o distanţă prudentă faţă de reţelele masonice, cel puţin câtă vreme au posturi de responsabilitate. 
 
Asta nu-i împiedică însă pe responsabilii masoneriei să ia poziţie în diverse dosare de actualitate. Recent, ex-premierul Manuel Valls, iniţiat de multă vreme, a fost de exemplu sprijinit de Marele Orient în lupta sa pentru interzicerea însemnelor religioase în universităţi. Ocazie cu care s-a opus lui Benoît Hamon, candidatul socialist la prezindenţiale.
 
Dealtfel, vizita lui François Hollande survine într-un context electoral în care tradiţia laică este repusă în cauză de anumiţi candidaţi. Unii îşi afişează pe faţă credinţa, alţii atacă islamul sau dimpotrivă, se compromit în discursuri comunitariste.

 Pe vremea când nu era decât candidat la preşedinţie în 2011 , François Hollande  mai vizitase Marele Orient şi promisese atunci că va înscrie în Constituţia ţării separarea Bisericii de Stat. O promisiune de care nu s-a ţinut.
 
Marele Orient este una dintre instituţiile Republicii Franceze şi este întotdeauna consultată. Dar, aceste legături au fost consolidate în 1980 şi mai mult la începutul anilor 2000, la iniţiativa Marelui Maestru Alain Bauer. Jacques Chirac, al cărui bunic a fost un iniţiat foarte activ al Marelui Orient, a fost deosebit de atent la analiza oferită de masoni.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: