Francois Hollande: Atentatele reprezintă agresiuni contra „valorilor“ franceze; Franţa este „în război“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa este „în război“ împotriva terorismului, afirmă preşedintele Francois Hollande în discursul rostit în faţa membrilor Parlamentului, reuniţi la Versailles, afirmând că atentatele de la Paris sunt agresiuni împotriva „stilului de viaţă“ şi „valorilor“ franceze.

„Franţa este în stare de război. Atacurile comise vineri seară sunt acte de război. S-au soldat cu cel puţin 129 de morţi şi numeroşi răniţi. Reprezintă o agresiune împotriva ţării noastre, valorilor noastre, tinerilor, modului de viaţă. Sunt comise de o armată teroristă, Daesh (n.red. - Statul Islamic), care luptă împotriva noastră, a Franţei, pentru că suntem ţara drepturilor omului“, a afirmat Hollande.

„Teroriştii cred că popoarele libere se vor lăsa impresionate de aceste atacuri groaznice: se înşeală. Republica franceză a depăşit cu bine toate încercările şi este încă vie“, a adăugat preşedintele Franţei.

„Ne confruntăm cu o organizaţie, Daesh (Statul Islamic), care dispune de teritorii, de resurse financiare şi de capacităţi militare. De la începutul anului, organizaţia teroristă a comis atacuri la Paris, în Danemarca, în Tunisia. Aceşti terorişti masacrează zilnic oameni; de aceea, distrugerea Daesh (Statului Islamic) este obligaţia întregii comunităţi internaţionale. Am cerut Consiliului de Securitate ONU să se reunească rapid pentru adoptarea unei rezoluţii în sensul distrugerii organizaţiei teroriste“, a precizat Hollande.

Operaţiuni anti-SI

„Duminică seară, am trimis zece bombardiere franceze să atace dur poziţiile organizaţiei teroriste Statul Islamic“, a explicat şeful statului francez, referindu-se la raidurile efectuate în oraşul sirian Rakka. „I-am atacat şi continuăm bombardamentele. Portavionul Charles de Gaulle va ajunge în estul Mării Mediterane pentru a tripla capacităţile de atac. (...) Pe teren, în Siria, căutăm în continuare o soluţie politică în care preşedintele Bashar al-Assad să nu fie o problemă“, a subliniat Hollande.

„Trebuie să distrugem această organizaţie pentru a salva populaţia, dar şi pentru a ne apăra şi a evita venirea lor pe teritoriile noastre. Siria a devenit cea mai mare fabrică de terorişti din lume. Este necesară o coaliţie internaţională unică. În acest sens, mă voi întâlni cu preşedinţii din SUA şi Rusia, Barack Obama şi Vladimir Putin, pentru a discuta despre unificarea forţelor“, a adăugat Hollande.

Franţa va consolida substanţial mijloacele de asigurare a ordinii publice

Franţa va consolida substanţial mijloacele de asigurare a ordinii publice, prin crearea unor posturi suplimentare în poliţie şi jandarmerie şi prin menţinerea efectivelor militare la acelaşi nivel până în 2019, a dat asigurări Francois Hollande.

„Am decis consolidarea substanţială a mijloacelor de justiţie şi securitate. Magistraţii şi anchetatorii trebuie să poată utiliza toate tehnologiile disponibile“, a spus Hollande.

„Vor fi create 5.000 de locuri suplimentare în poliţie şi în jandarmerie în următorii doi ani, aducând nivelul posturilor suplimentare la 10.000 în cinci ani“, a subliniat Hollande.

Pe de altă parte, preşedintele Franţei a promis că nivelul efectivelor militare va rămâne acelaşi până cel puţin în anul 2019.

Retragerea cetăţeniei franceze persoabnelor cu dublă naţionalitate condamnate pentru delicte contra valorilor promovate de Franţa

De asemenea, Francois Hollande propune modificarea Constituţiei pentru a se putea retrage cetăţenia franceză persoanelor cu dublă naţionalitate condamnate pentru delicte contra valorilor franceze.

„Revizuirea Constituţiei trebuie să includă anumite măsuri: trebuie să se prevadă retragerea cetăţeniei. Nu se poate ca cineva să rămână apatrid. Dar trebuie să putem retrage cetăţenia franceză unui individ cu dublă naţionalitate care aduce atingere valorilor Republicii“, a declarat Hollande.

„De asemenea, trebuie să îi putem interzice unui individ cu dublă cetăţenie să revină pe teritoriul nostru dacă reprezintă risc terorist, cu excepţia situaţiei în care acceptă verificări aspre“, a subliniat el.

Hollande: UE trebuie să îşi protejeze frontierele externe

Protecţia frontierelor externe ale Uniunii Europene o va salva de la „deconstrucţie“, a mai declarat preşedintele francez, la Palatul Versailles.

„Este vital ca Europa să îi accepte cu demnitate pe cei care dispun de dreptul de azil şi să ii trimită în tara lor pe cei care nu au acest drept“, a afirmat Hollande.

„Acest lucru va necesita o protecţie efectivă a frontierelor externe. Dacă Europa nu îşi controlează frontierele exterioare, atunci - şi noi vedem asta - acest lucru ar însemna revenirea la frontierele naţionale: acest lucru va reprezenta deconsţructia Uniunii Europene (...)“, a declarat presedintele francez, Francois Hollande, conform Le Figaro.

Pe aceeaşi temă:

Franţa reacţionează după atentatele din Paris. Bombardament masiv asupra fiefului Statului Islamic. Gruparea teroristă: Obiectivele erau abandonate

Mesajul transmis teroriştilor Statului Islamic: „Vă aşteaptă o luptă fără precedent!”

Cine erau cei doi români ucişi în Paris

Atentate teroriste la Paris. Presa franceză: „Război în plin Paris“

Atentate la Paris. Masacrul terorist din capitala Franţei, văzut prin ochii unei gălăţence: „Am trecut milimetric pe lângă zona atentatului. Toată lumea e în alertă“

Atentate teroriste la Paris. Reacţiile politicienilor români. Băsescu: În Europa avem o singură soluţie. Uniţi fără rezerve împotriva islamismului terorist!

Atentate în Paris. Vaticanul reacţionează dur: „E nevoie de un răspuns decisiv şi susţinut din partea noastră“

VIDEO Un jurnalist „Le Monde“ a filmat scene terifiante la Bataclan şi a fost rănit

Atentate la Paris. Student român din capitala Franţei: „ E multă frică! Autorităţile ne spun să nu ieşim din casă decât pentru strictul necesar“

Atentate la Paris. Chirurg din România, aflat în mijlocul francezilor: „Pare incredibil că se poate întâmpla aşa ceva. Nu am putut să dorm toată noaptea“

Atentate la Paris. Reţeaua teroristă Stat Islamic revendică atacurile

Scriitorul Mircea Cărtărescu: „Imbecili ce sunteţi, nu puteţi fi oameni, trebuie să fiţi credinţe, la fel de fanatice ca ale teroriştilor

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite