Marea Britanie: companiile energetice ar putea exploata gaze de şist prin fracturare hidraulică fără să mai aibă nevoie de acordul proprietarilor de teren

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un proiect de lege analizat de guvernul britanic prevede relaxarea legilor privind încălcarea proprietăţii private astfel încât companiile energetice să poată exploata gaze de şist prin fracturare hidraulică fără acrodul proprietarului, scrie cotidianul britanic „The Telegraph”.

Conform unor planuri analizate de Guvernul de la Londra, companiile energetice nu vor mai avea nevoie de acordul proprietarului de teren pentru a folosi fracturarea hidraulică pentru a exploata gaze de şist. Mai mulţi oficiali guvernamentali au recunoscut că lucrează în prezent la o legislaţie pentru a facilita operaţiunile de fracturare hidraulică, în contextul îngrijorării că eforturile în acest sens ar putea fi tegiversate de proceduri judiciare lungi şi costisitoare. 

Planurile vor fi publicate pentru dezbatere publică în lunile următoare şi vor fi cel mai probabil cele mai controversate ca parte a planului premierului britanic David Cameron de a încuraja fracturarea hidraulică, scriu jurnaliştii britanici. 

fracturarea sau fisurarea hidraulică implică pomparea unui amestec compus din apă, nisip şi alţi aditivi, care se propagă orizontal şi provoacă fisuri în rocile dure. Aceste fisuri sunt apoi umplute cu nisip pentru a determina gazele să curgă. 

Marea Britanie a reluat exploatarea gazelor de şist prin metoda fracturării hidraulice la sfârşitul anului 2012, după ce fuseseră sistate în 2011 din cauza producerii a două cutremure într-o regiune în care aveau loc astfel de activităţi.

„Gazele din şisturi reprezintă o resursă cu potenţial semnificativ pentru Marea Britanie. Ar putea contribui semnificativ la siguranţa noastră energetică, reducând dependenţa ţării faţă de importurile de gaze”, declara atunci Edward Davey, ministrul pentru Energie şi Schimbări Climatice al Marii Britanii.  

Exploatarea gazelor din şisturi prin fracturare hidraulică a fost interzisă în 2011 de autorităţile britanice, după ce în regiunea de nord a Angliei s-au produs două cutremure. În acea zonă, compania Cuadrilla desfăşura operaţiuni de exploatare a gazelor neconvenţionale prin fracturare hidraulică. 

„Revoluţia” la care visează britanicii este una precum cea din Statele Unite ale Americii, unde gazele costă în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.

Americanii îşi asigură peste 30% din consumul de gaze din resurse neconvenţionale, faţă de doar 3% acum 10 ani.

Între timp, Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.

Sub o fâşie de pământ din nord-vestul Marii Britanii s-ar afla unul dintre cele mai importante zăcăminte de gaze de şist din ţară, potrivit coompaniei IGas, unul dintre cei mai mari exploratori britanici de astfel de resurse.

Compania a anunţat că, în urma operaţiunilor desfăşurate în aria pentru care deţine licenţă pot exista resurse de gaze de şist cuprinse între 15 şi 172 de trilioane de metri cubi. 

Chiar dacă rezervele dovedite vor fi de numai 15 trilioane de metri cubi, cantitatea este suficientă pentru a asigura consumul de gaze la nivelul actual al Marii Britanii pentru cinci ani. În prezent, consumul anual de gaze al Marii Britanii se ridică la trei trilioane de metri cubi. 

CITEŞTE MAI MULT


INFOGRAFIE Cine scoate bani şi cine fuge de gazele de şist

În ultimul deceniu, exploatarea acestei resurse a împărţit statele şi opinia publică în două tabere, însă ultima perioadă a adus schimbări de poziţii surprinzătoare.


Ce viitor au gazele de şist în România

România mai are rezerve dovedite de gaze naturale pentru 10-15 ani, însă exploatarea resurselor neconvenţionale la scară industrială continuă să fie un capitol îndepărtat pentru piaţa românească.


Cum au ajuns gazele de cinci ori mai ieftine în SUA decât în Europa

Americanii plătesc în prezent aproximativ 70 de dolari pe mia de metri cubi de gaze. În acelaşi timp, peste Ocean, europenii cumpără gaze ruseşti cu 400 de dolari pe mia de metri cubi.


INFOGRAFIE Cum schimbă gazele de şist piaţa mondială a energiei

Declinul rezervelor tradiţionale a determinat petroliştii să acorde tot mai multă atenţie resurselor neconvenţionale de combustibili.


Britanicii au descoperit noi zăcăminte de gaze de şist

Una dintre cele mai mari companii care desfăşoară operaţiuni de explorare pentru gaze de şist a anunţat că a descoperit o formaţiune cu potenţial uriaş în nord-vestul Marii Britanii, alimentând speranţele guvernanţilor de la Londra privind o revoluţie a gazelor de şist după modelul Statelor Unite ale Americii.


România are rezerve de gaze de şist echivalente consumului pe 100 de ani

România are rezerve de gaze de şist de 1.444 miliarde de metri cubi, estimează Administraţia americană pentru informaţie în domeniul energiei (EIA), în condiţiile în care rezervele dovedite de gaze se plasează la 113 miliarde metri cubi, iar consumul anual este de aproximativ 14 miliarde metri cubi.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite