Partidul Libertăţii ameninţă cu ieşirea din Guvernul Kurz în cazul demiterii unui ministru. Ce spune oligarhul rus al cărui nume apare în scandalul „Ibiza“

Partidul Libertăţii ameninţă cu ieşirea din Guvernul Kurz în cazul demiterii unui ministru. Ce spune oligarhul rus al cărui nume apare în scandalul „Ibiza“

Noul lider al FBO, Norbert Hofer, în prim-plan, urmat de Herbert Kickl FOTO EPA-EFE

Partidul Libertăţii din Austria (FPÖ) a anunţat luni că este pregătit să-şi retragă toţi miniştrii din Guvernul format împreună cu conservatorii cancelarului Sebastian Kurz, în urma difuzării, vineri seara, a unei înregistrări video în care fostul său lider Heinz-Christian Strache se arată dispus să primească sprijin financiar din Rusia în schimbul asigurării accesului la contracte publice.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cancelarul conservator Sebastian Kurz este aşteptat să anunţe destituirea controversatului ministru de Interne Herbert Kickl (FPÖ), considerând funcţia acestuia incompatibilă cu ancheta cu privire la înregistrarea video compromiţătoare pentru Strache. Însă o asemenea destituire va duce automat la retragerea tuturor miniştrilor FPÖ din Guvernul Kurz, a avertizat luni Norbert Hofer, ministrul Transporturilor şi noul lider al acestui partid de extremă dreapta.

„În calitate de miniştri, noi ne vom depune toţi mandatele, dacă ministrul de Interne Herbert Kickl este demis din funcţii“, a dat el asigurări într-o conferinţă de presă, la Viena, apreciind că cel vizat „nu are nimic să-şi reproşeze“.

„Mă doare să văd un proiect guvernamental atât de frumos terminându-se brusc în acest fel“, a adăugat Hofer, referindu-se la cele 18 luni de coaliţie cu conservatorii.

Kurz a făcut din plecarea lui Kickl - care era secretar general al FPÖ la momentul faptelor evocate în înregistrarea filmată în 2017 - o condiţie sine qua non a unei eventuale rămâneri a FPÖ în guvern, relevă AFP.

„Este clar că domnul Kickl nu poate ancheta el însuşi“, a declarat Sebastian Kurz pentru ziarul „Kurier“.

Într-un filmuleţ înregistrat cu o cameră ascunsă într-o vilă din Ibiza, în iulie 2017, cu câteva luni înainte de alegerile legislative din acelaşi an din Austria, Strache promite, în stare de ebrietate, acces la contracte publice în schimbul unei susţineri financiare din Rusia. Crezând că vorbeşte cu nepoata miliardarului rus Igor Makarov, el evocă de asemenea un sistem de finanţare ilegală pentru FPÖ.

În vârstă de 49 de ani, Heinz-Christian Strache a demisionat sâmbătă din funcţiile de vicecancelar şi de preşedinte al FPÖ, la o zi după difuzarea înregistrării video în presa germană, care precizează că este o capcană.

În urma acestui scandal, Kurz s-a pronunţat pentru organizarea  de alegeri anticipate, care urmează să aibă loc în septembrie.

Întrebat în legătură cu acest scandal, numit „Ibiza“, Igor Makarov a negat orice legătură.

Miliardarul rus Igor Makarov FOTO hronikatm.com

„Se ştie foarte bine faptul că am fost singur părinţi şi nu am nicio nepoată“, a declarat oligarhul rus, în vârstă de 57 de ani, pentru Forbes Rusia.

„Folosim toate metodele legale pentru a afla cine se află în spatele utilizării în mod neautorizat a numelui meu“, a adăugat el, subliniind că nu o cunoaşte pe femeia care se dă drept nepoata sa,

Igor Makarov este considerat al 48-lea cel mai bogat om din Rusia, cu o avere estimată la 2,1 miliarde de dolari.

Rusia „nu are nimic de a face“ cu scandalul politic din Austria, susţine şi Kremlinul.

„Nu pot emite păreri despre apariţia acestei înregistări video, deoarece este o istorie cu care nu avem nimic de a face şi care nu poate avea nimic de a face cu noi“, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: