FOTOREPORTAJ Vântul cool al comunismului adie peste Spania

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spicele aurii sunt din nou la modă
Spicele aurii sunt din nou la modă

Extrema stângă acaparează extremele Uniunii Europene. După succesul Syriza în Grecia, spaniolii sunt atraşi de mirajul „Podemos“ (în traducere - Putem). Nu trebuie să fii expert ca să-ţi dai seama că se întâmplă ceva în Spania. E suficient să mergi câteva ore prin Madrid.

Cartierul Latina, Madrid

europa se muere

După o recesiune dură, mulţi spanioli nu mai cred în valorile europene şi resping măsurile de austeritate impuse de aşa-numita troică formată din Banca Centrală Europeană, Comisia Europeană şi Fondul Monetar Internaţional.

Zidurile Madridului

zid 1
zid 2

Lozincile de acum 70 de ani au fost reactivate. În cartierele mărginaşe, Madridul pare un oraş abia ieşit din al Doilea Război Mondial.

Băiatul cu ziare se întoarce

diagonal

„Diagonal“ este o revistă bilunară, anticapitalistă, la modă printre tinerii spanioli de stânga. Cum arată o publicaţie de extremă stângă în zilele noastre? Reclame la festivaluri cu şi despre canabis, feminism, egalitate socială, toleranţă, pumnul strâns împotriva partidelor politice tradiţionale.

Revista „Cambio 16“ enumeră partidele politice care fac Europa să tremure

cambio16

Printre partidele care zguduie Europa se află şi Podemos, partidul de extremă stângă născut din protestele „indignaţilor“ care au ocupat în 2011 piaţa Puerta del Sol din centrul Madridului. Protestau atunci împotriva măsurilor de austeritate şi asta fac şi acum. Cu menţiunea că acum susţin că au găsit soluţia ieşirii Spaniei din menghina instituţiilor financiare ale Uniunii Europene. Astfel a apărut platforma-program a partidului Podemos (care cuprinde şi naţionalizarea serviciilor publice şi a băncilor salvate de stat). La câteva luni de la înfiinţare, Podemos a obţinut 1,2 milioane de voturi la alegerile europene, adică 5 mandate din 54. La finalul acestui an, spaniolii vor vota un nou parlament. Conform unui sondaj de luna trecută, Podemos este pe locul doi, cu un procent de 23,9%. Secretarul general al partidului Podemos este Pablo Iglesias Turrion (36 de ani), profesor universitar de ştiinţe politice şi fost membru al Uniunii Tinerilor Comunişti din Spania.

O păpuşă care plânge într-un anticariat de pe Ribera de Curtidores, Madrid

papusa spani

Spaniolii sunt din ce în ce mai nefericiţi. Ziarele au dezbătut îndelung un studiu al ONU în care se arată că Spania are cea mai galopantă scădere la capitolul „indice de fericire“ din 2007 până acum. Explicaţia este criza.

O femeie din Madrid verifică un bon fiscal în drum spre casă

madrid

Aproape un sfert din populaţia activă a Spaniei nu are loc de muncă. Oamenii sunt indignaţi când îşi fac balanţa economică personală. Şi atfel devin „indignados“.

Un bătrân a adormit pe un scaun de masaj în centrul comercial Principe Pio, din Madrid

batran

Printre măsurile de austeritate luate în Spania a fost şi îngheţarea pensiilor pentru o perioadă şi creşterea vârstei de pensionare la 67 de ani. Întrcât speranţa de viaţă a crescut constant, pensiile au devenit o povară pentru guvernele din Spania. Aici trăiesc peste 8.5 milioane de oameni trecuţi de 65 de ani. Printre promisiunile partidului de extremă stângă Podemos se număr şi aceea că vârsta de pensionare va scădea la 60 de ani.

Afişe pentru concertul Modena City Ramblers

modena

Invitaţie la muzică de stânga. Modena City Ramblers este o formaţie de muzică celtică. Versurile cântecelor pe care le interpretează au puternic mesaj politic, antifascist. „Nimic nou pe frontul de vest“ se intitulează unul dintre ultimele lor albume. Pentru promovare folosesc simboluri comuniste.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite