UPDATE FOTO Refugiaţii nu vor în România: „E o ţară săracă, nu are bani!”. Sute de imigranţi au traversat bucuroşi, pe jos, frontiera austro-ungară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce liderii europeni au propus ca refugiaţii din ţările afectate de război să fie distribuiţi către toate statele din UE, imigranţii care se află în gara Keleti din Budapesta refuză să ia în calcul varianta cererii de azil politic în România. Ei spun că nu vor să meargă într-o ţară care nu are ce să le ofere.

UPDATE sâmbătă, 10.00 Un grup de aproximativ 400 de imigranţi - aduşi cu autobuzul din Ungaria - a traversat în noaptea de vineri spre sâmbătă, pe jos, frontiera austriacă şi urma să ia, către Viena, un tren special închiriat de către autorităţile austriece, relatează AFP. „Gata, suntem în Austria?", a exclamat unul dintre ei, căruia nu-i venea să creadă, iar feţele marcate de oboseală ale tovarăşilor săi de drum - bărbaţi, femei şi copii - se luminau de bucurie.

Ei au parcurs pe jos, pe ploaie, drumul de aproximativ cinci kilometri de la postul de frontieră autorutier Nickelsdorf şi până la gara din satul cu acelaşi nume, de unde un tren special al companiei naţionale ÖBB urmează să-i ducă până la Salzbourg, în apropiere de frontiera germană, pe imigranţii care vor să-şi continue drumul până în Germania.

Cei care doresc să depună cereri de azil în Austria sunt invitaţi să intre într-o sală de concerte uriaşă, unde urmează să îndeplinească formalităţile, după care vor fi cazaţi. Escortaţi de poliţişti, imigranţii sunt preluaţi în grijă de către Crucea Roşie. Traficul rutier pe autostrada şi drumul de acces către Nickelsdorf a fost oprit pe timpul tranzitului, a anunţat poliţia austriacă.

Viena a anunţat că se aşteaptă la sosirea a până la 3.000 de imigranţi sâmbătă dimineaţa. Ungaria a anunţat vineri seara că a închiriat aproximativ 100 de autobuze pentru a aduce mii de imigranţi în Austria, care a acceptat, împreună cu Germania, să-i primească.

UPDATE 19.30 Un imigrant a murit în Ungaria

Un imigrant s-a prăbuşit şi a murit vineri, la staţia feroviară Bicske, în pofida eforturilor de a-l resuscita, anunţă Pal Gyorfi, un purtător de cuvânt al serviciilor naţionale ungare de ambulanţă, relatează MTI. Paramedicii au încercat să-l resusciteze timp de 50 de minute pe bărbatul în vârstă de aproximativ 50 de ani, care venea din Pakistan.

Cauza decesului urmează să fie cercetată, au anunţat forţele de ordine.

Aproximativ 200 de imigranţi au plecat voluntar către centrul de recepţie de la Bicske. Anterior, aproximativ 300 de imigranţi au evadat din gara Bicske şi au fugit. Poliţia nu a putut să ţină sub control mulţimea de imigranţi, care a plecat pe jos, către Gyor (nord-vest), pe şine. Imigranţii au refuzat să primească apă, alimente şi servicii medicale de la activişti din cadrul Crucii Roşii. Ei purtau bannere pe care se putea citi mesajul „We want go Germany!“.

UPDATE 19.00 Coloana refugiaţilor a ajuns, în jurul orei 19.00 (ora României), la intersecţia dintre autostrăzile M1 şi M7, a declarat pentru MTI şeful Utinform, Liptak Gabor.

Potrivit lui Liptak, coloana se întinde pe o lungime de câţiva kilometri. Între kilometrii 7-14, la ieşirea de pe Autostrada M7, circulaţia se desfăşoară cu dificultate, cu toate că la faţa locului câteva zeci de poliţişti încearcă să ţină situaţia sub control.

UPDATE 18.30 Poliţia ungară a intervenit cu gaze lacrimogene în tabăra de la Röszke, în urma unor încăierări

O încăierare a izbucnit în tabăra de imigranţi de lângă postul autorutier de frontieră Röszke, după evadarea a aproximativ 300 de imigranţi, iar traficul rutier pe autostrada M5, închis parţial în urma evadării, a fost reluat, relatează MTI.

Imigranţii s-au luat la ceartă şi au început să arunce cu pietre către poliţişti, care au răspuns cu gaze lacrimogene, a declarat pentru MTI Szabolcs Szenti, un purtător de cuvânt al poliţiei locale.

Poliţia i-a capturat anterior pe toţi imigranţii care au evadat din centrul de recepţie, potrivit MTI. Ei s-au plâns de faptul că cererile lor de azil sunt procesate prea încet.

Unul dintre imigranţii care a ieşit din centru a declarat pentru postul M1, citat de agenţia ungară de ştiri, că imigranţii dau autorităţilor un ultimatum de două ore să le evalueze cererile.

Dacă procesul nu este accelerat, imigranţii care au fugit îi îndeamnă pe imigranţii din tabără să iasă la rândul lor cu forţa din incintă, a adăugat imigrantul citat.

Tabăra de la Röszke FOTO AP 

image

Poliţia a cerut presei să părăsească zona din jurul taberei, deoarece "prezenţa jurnaliştilor pune în pericol autorităţile", în opinia forţelor de ordine, care apreciază că imigranţii "au profitat de prezenţa presei pentru a atrage atenţia asupra situaţiei".

UPDATE 14.45 Liderii grupului de refugiaţi se ghidează după o hartă turistică a Budapestei. Cei din coloană mărşăluiesc spre autostrada care leagă capitala Ungariei de Viena.

UPDATE 14.10 Poliţia a oprit întreaga circulaţia, ca să permită coloanei să treacă. În fruntea coloanei de refugiaţi se află un bărbat care poartă o poză a cancelarului Germaniei Angela Merkel.

Mai mulţi bărbaţi îşi poartă copiii pe umeri, alţii au în mână poze ale Angelei Merkel. Potrivit mti.hu, câteva persoane au aruncat, dintr-o locuinţă pe lângă care au trecut migranţii, cu diverse obiecte în aceştia.

În timp ce maghiarii privesc consternaţi coloana, în rândul refugiaţilor domneşte euforia.

image

UPDATE ora 14.00 Câteva mii de refugiaţi s-au încolonat în faţa Gării Keleti şi au pornit spre Germania pe jos. Practic, centrul capitalei Ungariei este blocat. Niciun poliţist nu se află la ora transmiterii ştirii în preajma coloanei de refugiaţi. Aceştia se îndreaptă dinspre Gara Keleti spre centrul Budapestei. 

image

În timp ce politicienii români se bat în declaraţii despre cum ar trebui să gestionăm criza refugiaţilor, cei vizaţi de aceste discuţii sunt surprinşi când aud de România. Mulţi nici măcar nu ştiu că există un asemenea stat în Uniunea Europeană, alţii asociază numele ţării noastre cu sărăcia.

Mustafa, un tânăr irakian, a fost sincer când am venit către el cu varianta România: “Nu am niciun motiv să aleg să merg în România. Este o ţară săracă, nu are bani. Vrem să ajungem într-o ţară care să ne poată ajuta. Am auzit despre România şi ştiu în ce situaţie grea se află”.

„Nu e corect”

Yussouf, un student sirian, care doarme de peste o săptămână pe o pătură în staţia de metrou a gării Keleti, ne-a spus: “N-ar fi corect să fim repartizaţi forţat într-o anumită ţară. Poate că cineva nu vrea să meargă în România. Nu e corect ca unii refugiaţi să ajungă în Germania, iar alţii în România. Am vrea să ajungem într-o ţară la fel ca Germania, nu într-o ţară săracă. Nu ştiu prea multe despre România, dar nu văd ce le-ar putea oferi această ţară refugiaţilor. Dacă ne vor trata precum Ungaria, nu e bine. Avem nevoie să găsim locuri de muncă acolo unde ajungem”.

image

Yussouf (dreapta), student sirian refugiat în gara Keleti din Budapesta, alături de un prieten cu care încearcă să ajungă în Germania

Spre ţările calde

O refugiată din Siria ne spune că nu vrea să meargă în România pentru că este frig: “Eu vin dintr-o ţară călduroasă, ce să caut în România? Vreau să mă stabilesc într-o ţară caldă”. Femeia este mâhnită că toată Europa e interesată numai să-i facă poze şi să o filmeze, dar nimeni nu o ajută cu ceva concret.

Refugiaţii nu primesc niciun fel de informaţii oficiale despre situaţia lor şi se gândesc ca, în cazul în care nu li se pun la dispoziţie trenuri spre vestul Europei, să găsească alte mijloace de a ajunge în Austria şi Germania. Unii vor să-şi cumpere biciclete, alţii speră să găsească maşini de ocazie cu care să se deplaseze spre graniţa de Vest a Ungariei.

„Viktor Orban nu înseamnă Ungaria”

După ce, vineri dimineaţă, premierul Ungariei Viktor Orban a tras un semnal de alarmă cu privire la ameninţarea pe care refugiaţii o reprezintă pentru Europa, europarlamentarul maghiar Benedek Javor a venit în gara Keleti pentru a lansa un mesaj de susţinere către refugiaţi. „Ar trebui ca Viktor Orban să vină în gară şi să vadă cum trăiesc aceşti oameni. Să le ofere hrană şi tot ce au nevoie, pentru că asta înseamnă să fii creştin. În condiţiile în care am văzut cu toţii că Regulamentul Dublin a eşuat, trebuie să venim cu noi soluţii pentru refugiaţi, să găsim o variantă de a-i reloca în toate statele Europei. Toate ţările trebuie să-şi împartă responsabilitatea acestei situaţii. Viktor Orban nu înseamnă Ungaria. Sunt mulţi unguri care nu sunt de acord cu părerile lui şi care vor să-i ajutăm pe refugiaţi”, a declarat Benedek Javor.

„Noi fugim, nu gândim”

În faţa propunerii de a fi relocaţi în toate statele Europei, refugiaţii spun că nu vor neapărat să “cucerească” Germania, dar au totuşi preferinţe. Ei menţionează la alte opţiuni ţări precum Danemarca, Suedia, Olanda sau Finlanda.

image

Un tânăr sirian încearcă să ne explice că exilul din ţările afectate de război nu e o opţiune personală, ci reprezintă o necesitate. “Noi fugim, nu gândim! Noi nu ne-am gândit unde vom pleca, atunci când ne-am părăsit casele. Am plecat forţaţi de Bashar al-Assad dintr-o parte, de ISIS din altă parte. Ce puteam face? Să stau să-mi taie capul sau să fug?!”.

Gara Keleti a fost liniştită în această dimineaţă. De ieri nu a mai plecat niciun tren cu refugiaţi. În jurul prânzului, mulţimea s-a adunat în faţa gării, iar câţiva lideri ad-hoc ai refugiaţilor au vorbit la portavoce, având aceleaşi revendicări pe care le-au vehiculat şi în zilele anterioare: posibilitatea de a părăsi Ungaria şi de a cere azil politic în ţările pe care şi le aleg. Ei sunt susţinuţi şi de ONG-uri din Budapesta. Printre cei care se află în primele rânduri ale protestului sunt şi copii care ţin în mâini pancarte cu mesaje precum "Îmi e dor de familia mea din Germania" sau "Nu vreau în tabere de refugiaţi, vreau să călătoresc".

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite