FOTO VIDEO Proteste în Belarus. Femeile, cel mai de temut adversar al dictatorului Lukaşenko

0
Publicat:
Ultima actualizare:
belarus proteste

Câteva mii de femei, multe îmbrăcate în port tradiţional, au participat sâmbătă la "Marşul Solidarităţii" în Minsk, fluturând steaguri, flori şi baloane. Ele au cerut demisia preşedintelui Alexander Lukaşenko, scrie BBC. „Acesta este oraşul nostru”, a scandat mulţimea, mulţi dintre participanţi purtând costume naţionale.

 Forţele de ordine au format un lanţ pentru a încerca să oprească demonstraţia paşnică, însă participantele au reuşit să rupă, pentru un moment, să rupă cordonul de securitate format de poliţie, în aplauzele martorilor. De altfel şi cel mai redutabil contracandidat la prezidentiale a fost tot o femei.

Vânătoare de jurnalişti

Autorităţile din Belarus au retras acreditările pentru patru jurnalişti ai Europei Libere/Libertatea (RFE/RL), unul de la postul de televiziune Current Time (RFE/RL împreună cu VOA), doi de la BBC, doi de la AFP, doi de la agenţia Reuters şi doi de la postul public german de televiziune ARD - în tentativa de a intimida presa care relatează despre protestele masive, anti-prezidenţiale, din ţară. Şi alte companii media occidentale au pierdut acreditările.

Retragerea acreditărilor a fost decisă de Comisia pentru prevenirea terorismului şi extremismului din cadrul Consiliului de Securitate belarus, fără explicaţii oficiale.

În total, autorităţile au retras acreditările a cel puţin 17 jurnalişti, a informat Asociaţia locală a jurnaliştilor. Nu este clar încă dacă au fost astfel sancţionaţi şi jurnalişti ruşi care relatează pentru medii finanţate sau sprijinite de autorităţile de la Moscova.

Odată retrase acreditările, jurnaliştii respectivi nu mai au dreptul să relateze despre ce se întâmplă în Belarus, potrivit reglementărilor în vigoare.Joi seară, 27 august, în jur de 50 de jurnalişti, inclusiv 6 ai Europei Libere/Libertatea fuseseră reţinuţi la Minsk, în timp ce relatau despre manifestaţiile anti-prezidenţiale, izbucnite pe 9 august, când s-a anunţat oficial realegerea preşedintelui Alexandr Lukaşenka cu peste 80% din voturi. Opoziţia şi simpatizanţii ei spun că rezultatul este măsluit.

În total, relatează organizaţia Viasna pentru drepturile omului, peste 260 de persoane au fost reţinute joi seară, iar Asociaţia Jurnaliştilor din Belarus a precizat că din cei aproximativ 50 de ziarişti reţinuţi, majoritatea au fost eliberaţi la scurt timp după aceea. Patru însă, care au refuzat să-şi predea telefoanele mobile, au fost puşi sub acuzaţie pentru participare la o manifestaţie neautorizată.

Un jurnalist suedez va fi expulzat.

Jurnaliştii Europei Libere/Libertatea au fost reţinuţi în două locuri diferite, dar până la urmă toţi au fost eliberaţi.Ambasada americană de la Minsk a dat publicităţii un comunicat în care se declară îngrijorată de faptul că „jurnaliştii sunt vizaţi în continuu” de măsuri restrictive.

„Sprijinim ferm suveranitatea şi integritatea Republicii Belarus şi dreptul poporului belarus de a-şi alege liber şi fără influenţe din afară, liderii şi calea de viitor”, se arată în declaraţia ambasadei.

Ministrul britanic de externe Dominic Raab a condamnat vineri ceea ce a numit drept arestarea în masă de jurnalişti în Belarus joi seară, inclusiv de la postul public britanic BBC, precum şi din partea mass-media locală şi internaţională.

Protestatari, asediaţi în biserică

În seara de 26 august, fotojurnalista Dasha Sapraneţkaia filma protestatarii din Piaţa Independenţei din Minsk când „a început să plouă, s-a întunecat, apoi a apărut OMON (trupele speciale ale regimului Lukaşenka -n.r. ) “, a declarat ea pentru Radio Europa Liberă.

La câteva zeci de metri de locul protestului, Sapraneţkaia a observat mai multe persoane, protestatari şi trecători, adăpostindu-se în alcovul bisericii catolice Sfinţii Simion şi Alena, o structură de cărămidă roşie înalţată în centrul oraşului.

În timp ce Sapraneţkaia se grăbea să se adăpostească, spune că a simţit o presiune din partea oamenilor aflaţi în spate. O mulţime de ofiţeri OMON împingeau oamenii în interiorul bisericii. Sapranetskaya spune că „mulţi dintre noi stăteam aproape de intrarea în biserică, dar am fugit spre interiorul bisericii pentru a fi în siguranţă”.

„Unii oameni au început să traverseze în fugă interiorul bisericii pentru a încerca să iasă pe uşile laterale. Nu ştiu dacă au fost sau nu arestaţi. Apoi, de îndată ce am fost în interiorul bisericii, cei de la OMON au închis uşile.”

belarus proteste camion

Trupele speciale s-au organizat pentru a bloca ieşirile laterale. Zeci de oameni – protestatari, preoţi şi credincioşi, care se adunaseră pentru slujba de seară – au fost prinşi în capcană.

Pe fondul relatărilor despre tortura din secţiile de poliţie din Belarus, de când au izbucnit protestele, prima dată după alegerile prezidenţiale de pe 9 august, contestate de opoziţie, Sapranetskaya spune că atmosfera din interiorul bisericii era tensionată şi înspăimântătoare. „Unii oameni îşi făceau planuri de a petrece noaptea în biserică, mai degrabă decât pentru a înfrunta orice îi aştepta pe stradă”.

O femeie care avea un copil mic a deschis uşa bisericii şi a întrebat dacă poate pleca. Un poliţist OMON i-a răspuns: „Eşti sigură că vrei să fi afară?” Situaţia a devenit şi mai tensionată când a fost tăiată conexiunea la internet.

După ce un preot a încercat să vorbească cu trupele speciale, dar a fost ignorat, Sapraneţkaia spune că „toţi, protestatari sau credincioşi, s-au strâns şi au început să se roage”. S-au aşezat în genunchi la o icoană la care mulţi creştini au apelat în momente de disperare.

Apoi, la fel de brusc cum a început, situaţia suprarealistă pentru Sapraneţkaia s-a terminat. Un ordin scurt şi, realizând impactul public negativ declanşat de asedierea unei biserici, trupele OMON au dispărut în noapte.

Imagine indisponibilă

Alături de Sapraneşkaia erau şi alţi câţiva jurnalişti în biserică. Fotojurnalista spune că „am sunat colegii din exterior şi ştiam că, în acea zi, [OMON] nu arestează jurnaliştii, în unele zile [OMON arestează], în alte zile ne lasă în pace, aşa că, atunci când am ieşit din biserică, le-am spus oamenilor să rămână aproape de noi. Am sperat că vestele de presă ar putea ajuta la protejarea celorlalţi. ” Sapraneţkaia nu a văzut pe nimeni arestat din grupul cu care a plecat.

După ce imaginile cu trupele OMON care blocau intrarea în biserică au devenit virale pe reţelele sociale, episcopul catolic bielorus Iuri Kosobudski a spus că „biserica este un sanctuar al lui Dumnezeu pe care toată lumea îl poate vizita liber. Blocarea intrării şi ieşirii oamenilor este în contradicţie cu dreptul garantat constituţional al cetăţenilor la libertatea conştiinţei şi religiei, insultă sentimentele credincioşilor şi depăşeşte legile omului şi ale lui Dumnezeu „.

Şeful Bisericii Romano-Catolice din Belarus, Arhiepiscopul Tadeusz Kondrusiewicz, a declarat că ofiţerii de securitate au efectuat acţiuni „inadecvate şi ilegale” şi a solicitat o anchetă oficială.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite