FOTO VIDEO Primele imagini cu Notre-Dame desfigurată de flăcări. Se anunţă o anchetă complicată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Mediafax / Hepta
FOTO Mediafax / Hepta

Parchetul din Paris a deschis o anchetă în cazul incendiului de la Catedrala Notre-Dame, dar se anunţă dificilă deoarece flăcările au mistuit mare parte din probe. Au apărut primele imagini din interiorul monumentului istoric.

GALERIE FOTO

Ştim încă foarte puţin în acest moment, despre originea focului imens care a distrus Notre Dame din Paris, luni, 15 aprilie. După ezitări de de mai multe ore, procurorul din Paris a deschis o anchetă luni noapte pentru „distrugere prin foc involuntar,“. Investigaţiile efectuate de către Direcţia Regională a Poliţiei Judiciare ar putea fi extrem de lungi şi delicate.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, este adevăr că focul a izbucnit cu puţin timp înainte de ora 19. În jurul orei locale 18:50 (19:50, ora României), se declanşează un incendiu la catedrala Notre-Dame din Paris. Câteva sute de pompieri intervin ore în şir pentru a potoli flăcările care mistuiau monumentul istoric. Foarte rapid, focul, care a izbucnit undeva în pod, în zona de sus a edificiului a cuprins o turlă, care s-a rupt şi s-a prăbuşit în interior.

Ancheta a fost încredinţată brigăzii criminale a poliţiei judiciare, din cauza complexităţii investigaţiilor şi amplorii pagubelor, scrie Le Parisien. Este privilegiată pista unui accident. Pe lateralele catedralei erau înălţate schele pentru lucrările de renovare. Anchetatorii studiază ipoteza unui focar provocat de o lucrare de sudură efectuată pe şarpanta din lemn. 

Şarpanta este foarte veche, o parte din lemn este în descompunere, spongios, o sudură sau un scurtcircuit poate provoca o scânteie nedepistabilă timp de mai multe ore, chiar zile, care se poate transforma într-un incendiu mocnit. Experţii judiciari vor trebui să găsească locul de unde a pornit focul pentru a determina dacă este vorba, eventual, de o neglijenţă şi cine poartă responsabilitatea.

Incendiul a izbucnit la oră de vârf, când centrul Parisului, inclusiv Ile de la Cite, insula de pe Sena unde se află şi Notre Dame, gem de maşini. De altfel, imaginile spun totul. În loc să se depărteze de locul incendiului, mulţi parizieni şi turişti au mers către catedrală, în timp ce 400 de pompieri încercau să ajungă cât mai aproape. Unul dintre cele mai dramatice momente a fost prăbuşirea turlei catedralei sau fleşa, cum i se mai spune, adică acel turn în formă de săgeată de la mijlocul catedralei, care ajungea la 93 de metri înălţime.

Incendiu la catredala Notre-Dame din Paris Franţa  FOTO EPA-EFE/ Ian Langsdon

Odată cu fleşa, s-a prăbuşit şi acoperişul pe toată lungimea impresionantă a catedralei, 130 de metri. Deşi au intervenit cu 16 tunuri cu apă, tot ce au putut face pompierii a fost să combată focarele la care puteau avea acces din afara monumentului. Nimeni nu ştia ce a rămas la interior, după căderea acoperişului. Se credea că cel mai probabil au fost afectate şi coloanele şi arcadele gotice din piatră, dar se spera că structura de rezistenţă a lăcaşului a rezistat şocului.

În interior, pagubele nu sunt atât de dramatice

În interior, stricăciunile sunt mai mici decât ne-am fi aşteptat, dată fiind violenţa cu care s-au manifestat flăcările.

Au apărut primele imagini din interiorul catedralei Notre-Dame, afectată puternic, luni seara, de un incendiu devastator. Primarul Parisului, Anne Hidalgo, citată de o jurnalistă de la Le Monde, spune că există o gaură uriaşă la nivelul boltei, în dreptul locului unde a fost turla care a căzut şi care s-a prăbuşit peste naos, dar altarul şi crucea lui sunt întregi.

De asemenea, arhitectul-şef pentru monumente istorice, spune că în mare parte, „comoara” e salvată. Marţi se va face un inventar al picturilor capelelor din jurul naosului, care s-ar putea să fi fost înnegrite de fum sau afectate de apă. 

”Ceea ce este mai rău s-a evitat, chiar dacă bătălia nu a fost în totalitate câştigată”, a declarat şeful statului la faţa locului, pe treptele edificiului sinistrat. Însă ”vom reconstrui această catedrală”, a promis el.

În mijlocul nopţii de luni spre marţi, pompierii au anunţat că focul, care a izbucnit la ora locală 19.00 (20.00, ora României), a fost ”controlat”, dar că rămân ”focare reziduale de stins”.

Au fost necesare mai multe ore pentru a se stinge flăcările, care au alimentat temerea, la un moment dat, că ”structura se va surpa”, a declarat locotenent-colonelul Gabriel Plus, un purtător de cuvânt al pompierilor din Paris.

Cu toate acestea, ”bianţul este dramatic”, a adăugat el, după care a precizat că ”ansamblul acoperişului este sinistrat, ansamblul şarpantei este distrus, o parte a boltei s-a prăbuşit, săgeata nu mai există”.

Săgeata, care domina această bijuterie gotică, cel mai vizitat monument din Europa, nu mai există şi nici vitralii vechi de sute de ani.

Pompierii au reuşit, luni noapte, să salvezi valoroase lucrări de artă care se aflau în catedrala Notre-Dame, unde pompierii încă acţionează. Preşedintele Emmanuel Macron a transmis că „vom recontrui această catedrală împreună”, iar un apel internaţional de strângere de fonduri pentru asta a fost lansat.

Cei aproximativ 600 de pompieri care au acţionat pentru a stinge incendiul au reuşit să salveze structura construcţiei gotice vechi de 850 de ani, inclusiv două turnuri, după ce spirala şi acoperişul s-au prăbuşit arse.

Echipele de urgenţă au salvat şi valoroase lucrări de artă şi obiecte religioase, inclusiv ceea ce se spune a fi „coroane de spini” purtată de Iisus înainte de crucificare, care era păstrată înăuntrul catedralei construite în secolele 12 şi 13.

O mantie, pe care Ludovic al IX al Franţei ar fi purtat-o când a adus coroana de spini la Paris, a fost, de asemena, salvată.

Incendiu la Catedrala Notre-Dame din Paris  FOTO Mediafax / Hepta / ABACAPRESS

„Au putut fi salvate şi depozitate într-un loc sigur”, a spus primarul Parisului, Anne Hidalgo. „Aceasta este o tragedie pentru întreaga lume. Notre-Dame reprezintă întreaga istorie a Parisului”.

Un pompier a fost grav rănit în timpul acţiunii.

Focul a fost declarat „sub control” după aproximativ 9 ore de când a izbucnit (declarat la ora locală 18.50).

Cauza incendiului nu este clară, dar autorităţile spun că poate fi legată de lucrările de reparaţii care erau în desfăşurare aici. 

Procurorii au început o investigaţie. Muncitorii au fost interogaţi de autorităţi.

Fotografii realizate în interiorul Notre-Dame în timpul intervenţiei pompierilor arată că partea centrală a catedralei era intactă. „Doar o mică parte a boltei a căzut. Interiorul pare aproape neatins”, a fost scris pe contul de Twitter al catedralei.

Hidalgo a declarat pentru Le Monde că „altarul şi crucea lui sunt salvate. Nu este atât de rău pe cât mă temeam”.

„Vom recontrui această catedrală cu toţii şi este, fără îndoială, o parte din destinul Franţei şi proiectul pe care toţi îl vom avea în anii următori”, a spus preşedintele Emmanuel Macron. „Asta aşteaptă francezii şi este ceea ce istoria noastră merită”, a adăugat el, vizibil emoţionat. 

Miliardarul François-Henri Pinault, preşedinte şi CEO al grupului Kering, care deţine brandurile Gucci şi Yves Saint Laurent, a promis deja 100 de milioane de euro pentru reconstrucţie, scrie AFP.

Fundaţia caritabilă Fondation du Patrimoine a lansat un apel internaţional de strângere de fonduri pentru catedrală, inclusă în patrimoniul mondial UNESCO.

Mii de oameni s-au adunat, luni seară, în apropierea Notre-Dame şi au privit, inmărmuriţi, cum incendiul mistuia catedrala.

Mai mutle biserici din Franţa au bătut clopotele în semn de solidaritate.

„Notre-Dame arde. Franţa plânge, la fel întreaga lume. Este foarte emoţionant”, a spus Michel Aupetit, arhiepiscopul Parisului.

Vaticanul a transmis că este „în stare de şoc şi întristat”.

CITEŞTE ŞI

FOTO VIDEO UPDATE Incendiu devastator la Catedrala Notre-Dame din Paris. Macron: Ambele turnuri, salvate

Miliardarii Franţei, donaţii de sute de milioane de euro pentru reconstrucţia Catedralei Notre-Dame, mistuită de flăcări

YouTube a sugerat că incendiul de la Catedrala Notre Dame reprezintă o ştire falsă

Prima fotografie. Cum arăta Catedrala Notre-Dame în urmă cu două secole

Procurorul Republicii Franceze a vorbit despre incendiul de la Notre-Dame: „Nimic nu indică un act voit“. Detalii despre anchetă

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite