FOTO VIDEO Distrugătorul american USS Donald Cook, vedetă la intrarea în Marea Neagră. Nava a fost fotografiată şi filmată, minut cu minut

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prezenţa distrugătorului american USS Donald Cook în apele Mării Negre a fost urmărită cu mult interes, dovadă multele fotografii şi filmuleţe postate pe reţelele de socializare cum momentul în care nava militară traversează Bosforul.

Marina americană şi  internauţii au postat pe Twitter fotografii cu distrugătorul american US Donald Cook care a intrat, sâmbătă nopatea, apele Mării Negre prin Bosfor.

Şi flota rusă a Mării Negre monitorizează mişcările distrugătorului american Donald Cook, care a intrat în Marea Neagră, după cum a anunţat Centrul Naţional de Control al Apărării din cadrul Ministerului Apărării din Rusia.

"Forţele Flotei Mării Negre au început să urmărească distrugătorul echipat cu rachete ghidate USS Donald Cook imediat după ce a intrat în Marea Neagră", a spus centrul, potrivit căruia mişcările distrugătorului american sunt monitorizate de nava de pază Pitlivi, precum şi cu ajutorul mijloacelor electronice şi tehnice ale flotei.

USS Donald Cook a intrat în Marea Neagră sâmbătă la ora 20.00, a specificat Centrul Naţional de Control al Apărării din Rusia.

Imagine indisponibilă

Militarii ruşi au reamintit că, în conformitate cu Convenţia de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, USS Donald Cook nu poate rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, fiind o navă de război care aparţine unei ţări neriverană Mării Negre.

Sâmbătă dimineaţa, serviciul de presă al Flotei a şasea americane a raportat că distrugătorul cu rachete ghidate USS Donald Cook din clasa Arleigh Burke a început să traverseze Strâmtoarea Dardanele spre Marea Neagră "pentru a desfăşura operaţiuni de securitate maritimă şi pentru a spori stabilitatea maritimă regională, nivelul de pregătire şi capacitatea navală cu aliaţii şi partenerii NATO din regiune", conform sursei citate.

Comandantul distrugătorului, Matthew J.Powel, a subliniat că o astfel de cooperare va permite să reacţioneze eficient la viitoarele crize şi să prevină posibile agresiuni. USS Donald Cook are baza în portul spaniol Rota şi a participat la bombardamente în Siria.

Imagine indisponibilă

Analiştii pun prezenta navei americane în contextul incidentului naval a avut loc între Rusia şi Ucraina la 25 noiembrie anul trecut, când trei nave ucrainene au fost sechestrate cu forţa de gărzile de coastă ruseşti pentru a fi pătruns ilegal în apele teritoriale din apropierea peninsulei Crimeea, în strâmtoarea Kerci, care face legătura dintre Marea Neagră şi Marea Azov. Kievul a acuzat Moscova de „agresiune“ şi a declarat stare de urgenţă în zece regiuni ale ţării.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a acceptat propunerea Berlinului de a trimite specialişti germani şi francezi în strâmtoarea Kerci pentru a verifica dacă Moscova garantează navigarea liberă între mările Neagră şi Azov.

Distrugătorul american USS Donald Cook a sosit luni în portul georgian Batumi pentru a participa la exerciţii navale comune americano-georgiene, a anunţat Garda de Coastă a Georgiei, citată de agenţia EFE.

Nava americană va rămâne în apele teritoriale georgiene până pe 25 ianuarie. Rusia a anunţat cu o zi în urmă că urmăreşte îndeaproape toate mişcările acesteia de la intrarea ei sâmbătă în Marea Neagră, amintind că, în conformitate cu Convenţia de la Montreux, care reglementează tranzitul şi navigarea prin strâmtorile Bosfor şi Dardanele, USS Donald Cook nu poate rămâne în Marea Neagră mai mult de 21 de zile, fiind o navă de război care nu aparţine unei ţări riverane Mării Negre.

La rândul ei, Flota a şasea americană a menţionat că misiunea distrugătorului USS Donald Cook este una de rutină, desfăşurată în strictă conformitate cu legile internaţionale şi că SUA continuă să-şi sprijine aliaţii în apărarea intereselor regionale şi a stabilităţii în zonele maritime.

Conform unor surse din cadrul ambasadei SUA la Tbilisi, distrugătorul american are la bord 306 membri ai echipajului.

Europa



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite