FOTO Când nu suporţi să vezi un umăr gol: polemica declanşată de ţinuta unei deputate britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tracy Brabin FOTO jamesfrith.org
Tracy Brabin FOTO jamesfrith.org

Laburista Tracy Brabin, care a renunţat acum câţiva ani la actorie pentru politică, a declanşat o polemică aprinsă în Marea Britanie după ce a rămas cu un umăr gol într-o şedinţă a Camerei Comunelor. Sexismul este la ordinea zilei în societatea britanică, denunţă unii experţi.

La 3 februarie, Tracy Brabin, în vârstă de 58 de ani, a fost surprinsă cu un umăr gol (foto mai jos) în timp ce lua cuvântul într-o şedinţă a Camerei Comunelor, camera inferioară a Parlamentului britanic.

Observând acest detaliu, numeroşi britanici s-au declarat scandalizaţi pe reţelele socializare, reproşându-i deputatei că a ales o ţinută neadecvată pentru legislativ.

Fosta actriţă a răspuns pe Twitter, susţinând că partea de material care-i acoperea umărul drept a alunecat în timp ce a început să vorbească la microfon.

În opinia lui Stuart Fox, profesor de politică britanică la Universitatea Brunel din Londra, „Tracy Brabin nu a greşit purtând această rochie“.

Jurnalista Marie Le Conte are o părere similară. „Nu este scandalos să porţi această ţinută, mai ales în 2020“, a declarat ea, citată de slate.fr.

În opinia lui Stuart Fox, „este vorba de o atitudine sexistă care persistă faţă de femei în Parlamentul“ britanic, în timp ce o parte a presei exploatează fără scrupule această temă prezentând-o ca fiind ceva senzaţional.

Tracy Brabin cu un umar gol in Parlamentul britanic FOTO CNBC

FOTO CNBC

Contactată de BBC, Tracey Brabin a denunţat la rândul ei o atitudine sexistă în criticile formultate împotriva sa în mediul virtual. Ea şi-a exprimat totodată regretul că femeile sunt judecate în permanenţă în funcţie de ceea ce poartă, şi nu de ceea ce spun.

„Camera Comunelor are nevoie să evolueze. Există încă mult sexism în politică, şi nu doar la dreapta“, conchide Martin Genier, eseist şi specialist în relaţii internaţionale şi afaceri publice, amintind că Partidul Laburist încă nu a avut o femeie la conducerea sa.

Una peste alta, presa britanică remarcă că Tracy Brabin nu a încălcat în niciun fel codul de conduită al Parlamentului britanic.

În mod firesc, în ceea ce priveşte comportamentul, aleşii britanici trebuie să respecte un set de reguli elaborat de către Thomas Erskine May tocmai în 1844. El stipulează că ţinuta unui parlamentar trebuie să arate „respect faţă de Cameră şi poziţia sa centrală în viaţa naţiunii“.

Nevoiţi iniţial să poarte „veste şi cravate“, bărbaţii au fost scutiţi de această obligaţie în 2017. Femeile nu au vreo regulă de respectat în această privinţă, rămânând la latitudinea observaţiilor speakerului.

Profitând de notorietatea căpătată de rochia sa de culoare neagră, deputata a scos-o la vânzare pe internet. Licitaţia s-a încheiat joia trecută, la valoarea de 20.200 de lire sterline, adică circa 24.000 de euro. Banii au fost direcţionaţi către Girlguiding UK, o organizaţie caritabilă care ajută fetele să-şi dezvolte încrederea şi stima de sine.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite