FOTO Mobilizare masivă în estul Europei. Trupe şi arme americane intră în Polonia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Militari americani intră în Polonia şi îndeplinesc astfel un vis al locuitorilor acestei ţări încă de la căderea comunismului, în 1989, de a avea trupe din Statele Unite pe teritoriul lor, ca măsură de disuasiune faţă de Rusia, relatează AP şi BBC, citate de news.ro.

Vehicule şi militari americani în ţinută de camuflaj au trecut miercuri frontiera din Germania în sud-vestul Poloniei pentru a ajunge la baza Zagan (vest).

Statele Unite şi alte state occidentale au efectuat exerciţii pe flancul de est al NATO, însă această mobilizare americană va fi prima desfăşurare continuă a unui aliat NATO în regiune.

În pofida festivismului, acest moment istoric este umbrit de îngrijorări cu privire la faptul că această consolidare a securităţii ar putea să fie subminată de opiniile pro-Kremlin ale preşedintelui ales Donald Trump.

Polonia şi ţările baltice sunt îngrijorate de agresivitatea de care Rusia a dat dovadă în Ucraina şi Siria.

Peste 80 de tancuri de luptă şi sute de vehicule blindate au sosit deja în Germania şi sunt trimise, în prezent, către Europa de Est, pe drumuri şi cu trenul.

image

Tancuri şi obuziere în drum spre Polonia FOTO MaxPPP/EPA/David Hecker

Aceste tancuri, vehicule blindate şi cei peste 3.000 de militari fac parte din măsurile adoptate de preşedintele Barack Obama cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO în faţa Moscovei.

Ele sosesc în Polonia cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Trump, care a semnalat că vrea să îmbunătăţească relaţiile Washingtonului cu Moscova.

Convoi de vehicule blindate şi camioane la frontiera dintre Germania şi Polonia FOTO MaxPPP/Ralf Hirschberger/DPA-Zentralbild/picture-alliance

image

Este vorba despre cea mai importantă consolidare militară americană în Europa din ultimele decenii, comentează BBC.

Primele vehicule au ajuns 10 ianuarie la baza Drawsko Pomorskie, în nord-vestul Poloniei FOTO MaxPPP/EPA/Marcin Bielecki

image

Brigada americană de blindate va efectua exerciţii în ţările baltice, tot în cadrul măsurilor adoptate de Obama faţă de intervenţia Rusiei în Ucraina cu scopul de a oferi asigurări aliaţilor NATO.

Potrivit acestui plan, forţe se vor roti în regiune la fiecare nouă luni.


Militari americani sosiţi în Polonia cu avionul. Aeroportul Wroclaw, 7 ianuarie FOTO MaxPPP/EPA/Maciej Kulczynski

image

Însă alegerea lui Trump ridică întrebări cu privire la continuarea acestei poziţii militare americane, transmite din Polonia corespondentul BBC în domeniul Apărării Jonathan Beale.

Secretarul american al Apărării nominalizat de Trump, generalul James Mattis, urmează să fie întrebat joi care este poziţia noii administraţii americane faţă de Rusia, în audierea sa la Senat în vederea confirmării în funcţie.

Kremlinul denunţă o ameninţare la adresa securităţii Rusiei

Pe de altă parte, Kremlinul consideră „consolidarea militară americană“ în Polonia drept o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei

Kremlinul a anunţat joi că este îngrijorat de ceea ce a descris drept „o consolidare militară a SUA“ în Polonia şi a apreciat că măsura reprezintă o ameninţare la adresa securităţii naţionale a Rusiei, relatează agenţia de presă Reuters, citată de Agerpres.

Adresându-se reporterilor într-o audioconferinţă, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia consideră măsura drept o manevră agresivă de-a lungul frontierelor sale.

Această acţiune „ne ameninţă interesele şi securitatea“, a declarat Peskov pentru BBC. „O terţă ţară îşi consolidează prezenţa militară la frontierele noastre din Europa. Nici măcar nu este o ţară europeană”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, referindu-se la Statele Unite.

După finalizarea desfăşurării de militari ai NATO în Polonia, această ţară central-europeană va dispune de o brigadă blindată formată din circa 4.000 de militari, 90 de tancuri, 18 obuziere autopropulsate, 144 vehicule de luptă Bradley şi 400 de vehicule Humvee.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite