Iarnă de foc la Kiev. Trupele de elită au fost filmate în timp ce torturau şi umileau protestatarii

Iarnă de foc la Kiev. Trupele de elită au fost filmate în timp ce torturau şi umileau protestatarii

Bărbatul a fost ţinut vreme îndelungată la temperaturi sub zero grade. FOTO „Kyiv Post”

Poliţiştii au capturat un tânăr din rândul manifestanţilor, l-au dezbrăcat complet şi i-au pus în mâini toporişca pe care o avea asupra sa atunci când a fost prins şi, rând pe rând, s-au fotografiat cu el. Alţii, mai „norocoşi”, au fost doar forţaţi să îngenuncheze în zăpadă şi să rămână aşa o perioadă îndelungată.

Ştiri pe aceeaşi temă

Violenţele au continuat şi joi în capitala ucraineană, iar lupta a ajuns într-o nouă fază: poliţiştii au fost filmaţi în timp ce torturau protestatari şi s-a format o nouă mişcare pro-guvernamentală, foarte agresivă.  
 
Mii de protestatari au petrecut şi noaptea de miercuri spre joi în stradă, pregătind baricade pentru o nouă luptă care, de-acum, nu se mai dă doar între ei şi autorităţi. La Kiev s-a format de-acum o mişcare pro-guvernamentală, ai cărei adepţi se numesc Tituşki, extrem de agresivă. Apariţia grupării coincide cu o escaladare acută a violenţei cu care sunt reprimate protestele din Ucraina. Până acum, cinci protestatari au murit în timpul luptelor. 
 
Bătuţi şi forţaţi să stea în genunchi pe gheaţă
 
Pentru prima dată după aproape două luni de proteste fără astfel de incidente, membrii trupelor de elită Berkut au fost filmaţi în timp ce umilesc şi torturează protestatari. Poliţiştii au capturat un tânăr din rândul manifestanţilor, l-au dezbrăcat complet şi i-au pus în mâini toporişca pe care o avea asupra sa atunci când a fost prins şi, rând pe rând, s-au fotografiat cu el.
 
 
Alţii, mai „norocoşi”, au fost doar forţaţi să îngenuncheze în zăpadă şi să rămână aşa o perioadă îndelungată, potrivit „Kyiv Post”. Aceeaşi soartă a avut şi jurnalistul rus Andrei Kiselev, care a fost reţinut în timp ce mergea alături de un grup de protestatari pentru a relata despre manifestaţiile. Kiselev a fost obligat să stea o oră şi jumătate în genunchi, în zăpadă, şi susţine acum că a fost bătut de poliţişti cât timp s-a aflat în custodia lor. Nu este singurul jurnalist vizat de autorităţile ucraine. Până acum, 44 de jurnalişti au semnalat că au fost agresaţi în cursul protestelor. 
 
Scutierii refuză să fie trimişi la Kiev
 
Practicile controversate prin care autorităţile au primit ordin să împrăştie manifestanţii din piaţa centrală a Kievului a determinat mulţi poliţişti să refuze să mai participe la operaţiuni. Trupe de scutieri din mai multe oraşe au refuzat să fie mobilizaţi în capitală, ca parte a unui efort centralizat al guvernanţilor de a consolida forţele de represiune. 
 
Tituşkii, contrarevoluţionari plătiţi
 
Mişcarea Tituşki – care şi-a luat numele după liderul notoriu al unei bande – face deja ravagii pe străzile Kievului. Membrii sunt descrişi drept „golani” şi „malaci” şi nu-i ţintesc doar pe manifestanţii care cer demisia preşedintelui Viktor Ianukovici. Tituşkii au devastat un club de noapte pentru homosexuali, folosind bâte de baseball şi cocteiluri Molotov. Miercuri noapte, grupul despre care se crede că a fost plătit pentru a-i ataca pe protestatari, a format un lanţ uman în jurul Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Kiev şi au rămas acolo până joi dimineaţă. Aceasta după ce americanii au avut una dintre cele mai critice poziţii la adresa guvernării de la Kiev, blamând intervenţiil în forţă asupra protestatarilor. 
 
Ambasada SUA, atacată cu ouă
 
Contrarevoluţionarii plătiţi au aruncat cu ouă în semnul pe care scrie „Welcome” (bine aţi venit – n.r.) din faţa clădirii şi au strigat sloganuri prin care ameninţau SUA să nu intervină în chestiunil interne ale Ucrainei. Într-o încercare de a calma – măcar temporar – spiritele, Ianukovici a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru dezbaterea eventualei demiteri a Guvernului, una dintre principalele revendicări ale protestatarilor. Sesiune extraordinară ar putea avea loc cel mai probabil săptămâna viitoare. Între timp, numărul răniţilor a urcat la peste 300. 
 
 
CITEŞTE MAI MULT
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările