FOTO Eterna cetate a mizeriei? Roma trece printr-o adevărată criză a gunoiului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Munţii de gunoi de pe străzile capitalei Italiei au ajuns atât de mari încât medicii avertizează cu privire la pericolele de sănătate în timp ce şobolani împânzesc oraşul, iar locuitorii au început un concurs online pentru găsirea celui mai fetid tomberon din Roma, relatează AFP.

Turişti navigând printre tomberoane umplute până la refuz, mirosul insuportabil al gunoaielor strânse sub un soare arzător de iulie şi o multitudine de animale umblând pe străzile Eternei Cetăţi – acestea sunt imaginile care caracterizează capitala Italiei în ultimele săptămâni. Pe acest fundal, se conturează pericolele de sănătate aduse de o astfel de situaţie şi furia localnicilor faţă de modul în care criza este gestionată de autorităţile locale.

După ce Antonio Magi, preşedintele Ordinului Doctorilor din Roma, a emis ”o alertă de igienă” care se poate transforma oricând într-o deplină criză de sănătate publică, având în vedere bolile purtate de animalele care împânzesc oraşul în căutare de hrană prin gunoaie, procurorii italieni au demarat o investigaţie asupra managementului salubrităţii publice făcut de primăria capitalei italiene. 

image

 Foto TIZIANA FABI / AFP

Munţii de gunoaie au început să atragă pescăruşi, armate de şobolani şi chiar mistreţi pe străzile Romei, iar mai multe persoane au zărit lupi tot mai aproape de periferia oraşului.

Între timp, locuitorii Romei, furioşi pe starea în care se găseşte oraşul lor, au început un concurs pe Twitter în cadrul căruia se întrec cu poze făcute pe străzile oraşului pentru a găsi cel mai fetid tomberon din întreaga capitală. Furia lor este agravată şi de preţul pe care-l plătesc pentru a-şi duce vieţile printre gunoaie. Un raport al Fundaţie Openpolis, citat de AFP, arată că primăria Romei a cheltuit, în 2017, 597 de euro per locuitor pentru gestionarea deşeurilor menajere, mult peste cei 353 de euro cheltuiţi de primăria Veneţiei şi cei 266 de euro cheltuiţi de primăria Florenţei.

image

 Foto TIZIANA FABI / AFP

Problema principală a capitalei Italiei ţine de infrastructura degradată. Din cele trei gropi de gunoi, una a fost închisă, iar celelalte două au fost afectat de incendii în ultimele luni. Mai mult, două staţii de tratare biologică şi-au redus activităţile pentru lucrări de întreţinere.

Chiar dacă unii cetăţeni nu ajută deloc la rezolvare situaţiei, aruncând tot felul de obiecte, de la saltele la frigidere şi mobilier vechi, sentimentele de furie sunt îndreptate doar către autorităţile locale. ”Evident că e vina primarului. Nu poţi da vina pe cetăţeni. Toată lumea produce gunoi, toată lumea îl aruncă şi serviciile publice trebuie să-l ridice. E simplu – plătim taxe pentru asta”, a declarat Salvatorie Orlando, locuitor al Romei, pentru AFP.

image

 Foto TIZIANA FABI / AFP

Primarul Romei a dat asigurări ministrului mediului că va rezolva criza ”în următoarele 15 zile”, dar pentru a reuşi acest lucru, deşeurile trebuie să fie trimise la incinerare în altă parte. Roma produce aproximativ 5,000 de tone de gunoi zilnic.

image

   Foto TIZIANA FABI / AFP

În timp ce Papa Francisc a deplâns, luna trecută, starea capitalei italiene, spunând că oraşul e caracterizat de ”abandonare şi degradare”, Matteo Salvini, ministrul populist de interne al Italiei, a văzut o şansă bună în această criză pentru a pune presiune pe Virgina Raggi, primăriţă Romei, care face parte din Mişcarea Cinci Stele. Următoarele alegeri municipale vor avea loc în 2021. 

image

   Foto ANDREAS SOLARO / AFP

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite