FOTO Cancelarul german Angela Merkel, în vizită pentru prima oară la Auschwitz

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cancelarul german consideră că Holocaustul „o ruptură în civilizaţie“  FOTO EPA-EFE
Cancelarul german consideră că Holocaustul „o ruptură în civilizaţie“  FOTO EPA-EFE

Cancelarul german Angela Merkel a sosit vineri la fostul lagăr nazist Auschwitz, un simbol al Holocaustului, şi a trecut prima oară poarta deasupra căreia este incripţionată sinistra deviză nazistă „Arbeit macht frei“ („Munca eliberează“), relatează AFP.

GALERIE FOTO

Angela Merkel a ajuns la Auschwitz împreună cu premierul Poloniei, Mateusz Morawiecki, un supravieţuitor al Holocaustului, Stanislaw Bartnikowski, în vârstă de 87 ani, şi reprezentanţi ai comunităţii evreieşti.

Vizita cancelarului - prima a unui şef de Guvern german din 1995 încoace - intervine în contextul în care antisemitismul reapare în Europa, notează AFP.

Merkel, născută la nouă ani după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial, efectuează această vizită cu puţin înainte de comemorarea a 75 de ani de la eliberarea fostului lagăr nazist de către Armata Roşie, la 27 ianuarie 1945.

Crimele nu trebuie tratate cu tăcere, a subliniat Merkel.

„Rememorarea crimelor, numirea autorilor lor şi omagierea victimelor reprezintă o responsabilitate permanentă. Nu este negociabil şi este inseparabil de ţara noastră. A fi conştienţi de această responsabilitate este parte a identităţii noastre naţionale“, a declarat cancelarul german.

„Datorăm acest lucru victimelor şi nouă înşine“, a adăugat ea.

Cu o zi înaintea vizitei, ea a anunţat alocarea sumei de 60 de milioane de euro Fundaţiei Auschwitz-Birkenau.

Circa 1,1 milioane de persoane, dintre care un milion de evrei, au fost asasinate la Auschwitz-Birkenau între 1940 şi 1945.

Merkel a păstrat un moment de reculegere la Zidul Morţii, locul de mitraliere a unor deţinuţi.

Cancelarul german consideră că Holocaustul „o ruptură în civilizaţie“.

Deţinuţii de la Auschwitz-Birkenau, inclusiv copii, au fost supuşi unor experimente înfiorătoare de către doctorul Josef Mengele, supranumit „Îngerul morţii“. Tot în acest lagăr, care avea patru camere de gazare şi patru crematorii, a fost folosit pentru prima oară - în 1941 - gazul Zyklon B.

Preşedintele Consiliului Central al Evreilor din Germania, Josef Schuster, care a făcut parte din delegaţia Angelei Merkel la Auschwitz, consideră că „nu există vreun alt loc al amintirii care să arate cu atâta acuitate ceea ce s-a întâmplat în timpul Holocaustului“.

Angela Merkel este doar al treilea şef de Guvern german care vizitează lagărul Auschwitz, după Helmut Schmidt în 1977 şi Helmut Kohl în 1989 şi 1995.

În 2008, Angela Merkel a fost primul şef de Guvern german care a susţinut un discurs în Knesset, Parlamentul israelian. Ea a vorbit atunci despre „ruşinea“ care-i pătează pe germani.

De 23 de ani încoace, Germania comemorează la 27 ianuarie Ziua Amintirii Victimelor nazismului.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite