FOTO Cum sunt alungaţi din marile oraşe oamenii fără adăpost

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Problema oamenilor fără adăposte este întâlnită pretutindeni, însă până acum nu au aexistat soluţii complete sau uşoare
Problema oamenilor fără adăposte este întâlnită pretutindeni, însă până acum nu au aexistat soluţii complete sau uşoare

La începutul lunii iunie au apărut pentru prima dată pe Twitter mai multe fotografii din Londra, care surprind ceea ce par a fi amenajări exterioare menite să-i împiedice pe oamenii fără adăpost să doarmă în zonele respective. Aceşte ţepuşe au fost doar scânteia de la care avea să pornească o întreagă dezbatere naţională despre o problemă întâlnită pretutindeni, persistentă, fără soluţii facile.

Primarul Londrei, Boris Johnson, a catalogat ţepuşele drept „urâte, defensive şi stupide”. Primarul Montrealului, Denis Coderre, a împărtăşit părerea omologului său din Londra şi a declarat că noile apariţii sunt „inacceptabile”.

Londonezii nemulţumiţi au turnat ciment peste nişte ţepuşe asemănătoare amplasate în afara unui supermarket Tesco. Alţi 130.000 de englezi au semnat o petiţie prin care au îndepărtat mai multe seturi de ţepuşe, atât din Londra, cât şi din Montreal, notează publicaţia „The Atlantic”.

Oamenii s-au coalizat şi au luat măsuri. Uniţi de aceeaşi nemulţumire – aplicarea unei măsuri abuzive împotriva unei categorii sociale neajutorate, fără a rezolva problema-sursă – cetăţenii au dat naştere unei noi dezbateri naţionale care are în centru situaţia sensibilă a oamenilor fără adăpost.

Cercetând problema în aprofunzime, au ieşit la iveală numeroase alte exemple de măsuri împotriva oamenilor fără adăpost, ascunse în peisajul urban zilnic, atât de simple încât trec neobservate. Printre acestea se numără băncile care descurajează oamenii să se întindă pe ele, cu mânere verticale amplasate la mijloc, scaunele separate, realizate în stiluri nepractice şi inconfortabile. De asemenea, marginile de beton suficient de late pentru a adăposti persoane întinse sunt stricate de diverse bucăţi metalite intarsiate în structura de beton, care fac inconfortabilă orice încercare de a zăbovi în zona respectivă.

Aceste exemple se găsesc peste tot în jur, de la parcuri, până la staţii de autobuz şi metrou. Iar astfel de amenajări exterioare apar ca urmare a unor prejudecăţi generale care persistă în societatea civilă, aplicate fără nicio diferenţă tutror oamenilor fără adăpost. Astfel mulţi indivizi care poate haine ponosite şi uzate şi cu un aspect neîngrijit sunt adesea arestaţi şi îndepărtaţi din locurile publice doar pentru că se află în locul respectiv, autorităţile locale şi cetăţenii luându-şi dreptul de a-i alunga fără a judeca dacă aui făcuit ceva greşit.

Odată ce dezbaterea publicvă a fost lansată, rămâne de văzut dacă această formă de indignare se va concretiza în măsuri şi soluţii pentru atacarea problemei, iar nu a indivizilor care fac parte din problemă, adesea victime ale circumstanţelor nefavorabile.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite