Fostul prim-ministru al Croaţiei a fost condamnat la nouă ani de închisoare

Fostul
prim-ministru al Croaţiei a fost condamnat la nouă ani de închisoare

Fostul prim-ministru, Ivo Sanader. FOTO: Reuters

Fostul prim-ministru al Croaţiei, Ivo Sanader, a fost condamnat miercuri, în primă instanţă, la nouă ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi îmbogăţire personală.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Sanader şi partidul HDZ, găsiţi vinovaţi”, a fost titlul principal al publicaţiei croate „Jutarnji List”,, cotidian care a prezentat principalele aspecte ale cazului în care a fost implicat fostul lider al executivului de la Zagreb.

Procesul în care este implicat fostul prim-ministru nu îl vizează numai acesta, ci şi pe partidul pe care l-a condus, Uniunea Democrată Croată (HDZ), formaţiune implicată în activităţi de corupţie. HDZ este în prezent cel mai mare partid de opoziţie din Croaţia.

Este prima oară când un partid politic a fost acuzat de corupţie. Experţii menţionează că acest verdict va influenţa mult timp finanţarea partidelor politice din Croaţia.

Fostul prim-ministrul trebuie să înapoieze aproape 2 milioane de euro, în timp ce HDZ o sumă de aproape 3,8 milioane de euro.

„Putem spune că este un verdict istoric în ceea ce priveşte corupţia la nivelul conducerii de stat”, au afirmat jurnaliştii publicaţiei Jutarnji List.

Ivo Sanader a fost condamnat pentru corupţie pentru a doua oară. El a declarat că va face recurs la decizia instanţei. Fostul prim-ministru, condamnat în prezent la zece ani de închisoare pentru corupţie, a fost pus sub învinuire într-un dosar în care prejudiciul pe care l-a cauzat unei societăţi publice a fost estimat la 86 de milioane de euro, potrivit unei surse judiciare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: