Fostul rege spaniol Juan Carlos, exilat în EAU, achită fiscului spaniol o datorie de 4,4 milioane de euro

0
Publicat:
Ultima actualizare:
juan carlos FOTO Getty Images

Fostul rege al Spaniei Juan Carlos, în vârstă de 83 de ani, vizat în scandaluri şi care trăieşte în exil în Emiratele Arabe Unite (EAU), a achitat o datorie la fisc de aproape 4,4 milioane de euro, în Spania, dezvăluie cotidianul El Pais, relatează AFP.

El datora arierate fiscale cu privire la zboruri de care a beneficiat până în 2018, din partea unei societăţi private, pe care nu le-a declarat, scrie cotidianul, care citează ”surse bine informate”.

Aceste zboruri au fost plătite de către o fundaţie cu sediul în Liechtenstein a unuia dintre verii săi îndepărtaţi.

Avocatul său a confirmat luni achitarea acestei datorii.

Fostul suveran vrea să evite astfel noi proceduri judiciare, însă acest lucru îi afectează şi mai mult imaginea şi pe cea a monarhiei.

Fostul suveran, care a domnit din 1975 în 2014 şi care s-a exilat în EAU în august, a achitat în decembrie o prmă datorie la fisc, în valoare de aproape 600.000 de euro.

Această datorie acoperea o declaraţie fiscală cu privire la venituri nedeclarate.

O anchetă anticorupţie a fost dezvăluită în noiembrie, cu privire la utilizarea de către fostul monarh a unor carduri bancare de credit ale unor conturi bancare deschise pe numele unui antrepenor mexican şi unui ofiţer din cadrul Forţelor aeriene spaniole.

Potrivit unor surse judiciare, această anchetă vizează să stabilească dacă Juan Carlos a folosit nume de împrumut pentru a spăla bani după 2014, data abdicării sale şi deci a sfârşitului imunităţii de care beneficia în calitate de şef de stat.

Prin faptul că recunoaşte faptul că a ascuns venituri faţă de fisc, fostul monarh încearcă să evite proceduri judicare. Însă justiţia, care vrea să stabilească originea fondurilor care au permis plata acestei regularizări, nu a luat încă o decizie cu privire la acest subiect.

Alte două anchete judiciare vizează finanţele fostului rege.

Una vizează să stabilească dacă Juan Carlos a încasat un comision în cadrul atribuirii prin licitaţie unor întreprinderi spaniole a unui contract în vederea construirii unui tren de mare viteză în Arabia Saudită în 2011.

Cealaltă anchetă a fost deschisă în urma unui raport al serviciului de prevenţie a spălării capitalurilor şi a fost încredinţată Tribunalului Suprem, singurul abilitat să judece un fost rege.

”AVERSIUNE”

Pedro Sánchez şi-a exprimat vineri ”aversiunea” faţă de ”comportamentul necivic” al lui Juan Carlos.

Însă şeful Guvernului spaniol încearcă să menajeze monarhia.

”Ceea ce este în dscuţie aici este comportamentul unei persoane. Nu o instituţie, nici palatul regal, nici Coroana nu sunt în cauză”, a subliniat el.

”Actualul rege” Felipe al VI-lea ”a marcat un «înainte şi după» în privinţa exemplarităţii, transparenţei şi bunei utilizări a bunurilor publice şi are, în consecinţă, toată susţinerea mea”, dă asigurări premierul socialist.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite