Fostul premier al Macedoniei primeşte veşti bune din Ungaria. Transparency International îndeamnă la extrădarea lui

Fostul premier al Macedoniei primeşte veşti bune din Ungaria. Transparency International îndeamnă la extrădarea lui

Nikola Gruevski FOTO EPA-EFE

Fostul premier al Macedoniei Nikola Gruevski a obţinut azil în Ungaria, anunţă cotidianul local Magyar Idok, citat de Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oficiul pentru Imigrări a stabilit că dosarul lui Gruevski îndeplineşte condiţiile juridice pentru obţinerea azilului, scrie această publicaţie, care nu citează surse.

Nikola Gruevski, care a demisionat în 2016 după zece ani petrecuţi la putere, a fugit din ţara sa la şase luni de la primirea unei pedepse de doi ani de închisoare cu executare pentru corupţie.

Poliţia macedoneană a emis un mandat de arestare pe numele său după respingerea recursului, la 9 noiembrie.

Gruevski a fugit din Macedonia în Ungaria via Albania, apoi Muntenegru.

El a solicitat azil politic în Ungaria, considerându-se o victimă a persecuţiei.

Fost lider al partidului de dreapta VMRO-DPMNE, Nikola Gruevski, în vârstă de 48 de ani, a fost condamnat pentru că a primit pentru uz personal un Mercedes în valoare de 600.000 de euro, plătit din bani publici. Este primul proces dintr-o serie neagră, el fiind urmărit în alte cinci dosare de corupţie, abuz de putere sau ascultare ilegală a unor opozanţi şi personalităţi din societatea civilă.

Pe de altă parte, Transparency International şi filialele sale din Macedonia şi Ungaria le-au cerut marţi autorităţilor de la Budapesta să-l extrădeze pe fostul premier macedonean.

Patricia Moreira, director în cadrul Transparency International, a spus că Macedonia şi Ungaria trebuie să susţină statul de drept, iar Nikola Gruevski trebuie să răspundă în faţa cetăţenilor macedoneni pentru faptele sale de corupţie comise în timpul mandatului de prim-ministru, relatează DPA, potrivit Agerpres.

„Niciunui politician nu ar trebui să i se permită să scape nepedepsit pentru acte de corupţie, în special după ce instanţele au decis în mod clar în favoarea condamnării“, a declarat Moreira.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările