Fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Luţenko, rănit în timpul protestelor din Kiev

Fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Luţenko, rănit în timpul protestelor din Kiev

Fostul ministru ucrainean de Interne, Iuri Luţenko, rănit în timpul protestelor din Kiev. FOTO: Reuters.

Mai multe persoane, printre care şi fostul ministru de Interne ucrainean, Iuri Luţenko, unul dintre liderii opoziţiei, au fost răniţi, vineri seară, în urma confruntărilor dintre manifestanţi şi forţele de ordine în Kiev, anunţă BBC.

Ştiri pe aceeaşi temă

Violenţele au izbucnit în faţa unui tribunal de la Kiev unde mai multe persoane erau adunate pentru a afla verdictul într-un proces intentat unei organizaţii de extremă dreapta.

În urma hotărârii, o serie de manifestanţi furioşi au blocat autobuzele care transportau ofiţeri de poliţie. Situaţia a escaladat după ce câţiva protestatari au aruncat cu vopsea pe parbrizele autovehiculelor poliţiei.

Televiziunile din Ucraina au arătat imagini cu protestatari bătuţi, inclusiv cu fostul ministru de Interne, Iuri Luţenko, care, potrivit surselor, ar fi fost lovit la cap.

Judecătorii din Ucraina au decis să îi condamne pe cei trei ultra-naţionalişti, acuzaţi că ar fi organizat un complot pentru a arunca în aer o statuie a lui Lenin în 2011, la şase ani de închisoare.

Nu de puţine ori, organizaţiile de extremă dreapta din Ucraina au fost cele care au jucat un rol activ în protestele faţă de influenţa rusească în politicile Ucrainei.

Deşi numărul manifestanţilor a mai scăzut, sute de oameni se strâng în fiecare seară în centrul Kievului, fapt care demonstrează tensiunea continuă dintre manifestanţi şi preşedintele Viktor Ianukovici.

Ucraina se confruntă cu cele mai ample proteste de la Revoluţia Portocalie, din 2004.

Iuri Luţenko, fost ministru de Interne ucrainean şi liderul  mişcării „A treia republică ucraineană” îndemna în decembrie anul trecut ca poliţia şi armata să treacă de partea protestatarilor.

„Fac apel, ca până vineri, fiecare ofiţer al Ministerului de Interne, al Ministerului Apărării şi Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă să ia o decizie responsabilă, cu cine este – cu Ucraina sau cu guvernarea corupta", - a declarat acesta la mitingul din Piaţa Independenţei, miercuri, 11 decembrie.

De asemenea, Iuri Luţenko a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru abuz de putere, deturnare de fonduri, precum şi pentru o supraveghere ilegală a suspecţilor pe când desfăsşura investigaţii asupra otrăvirii fostului preşedinte Viktor Iuşcenko.


Citeşte şi:

Ucraina a renunţat la achiziţiile de gaze din Europa. Rusia devine unicul furnizor

Ucraina a oprit achiziţiile de gaze din Europa, iar unicul furnizor va fi Rusia, care oferă cele mai mici preţuri, a declarat joi ministrul ucrainean al Energiei, Eduard Stavitski, citat de RIA Novosti.
 
 
Aproximativ 15.000 de susţinători ai unui partid de extremă dreaptă din Ucraina au organizat, miercuri noapte, un marş cu torţe aprinse pe străzile Kievului, informează BBC.
 
 
Începând din Slovenia, continuând cu Bulgaria şi România şi terminând cu Ucraina, 2013 a adus intrarea statelor est-europene într-o nouă etapă a crizei, marcată de proteste antiguvernamentale.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările