Fostul mausoleu al lui Franco va fi transformat în cimitir

Fostul mausoleu al lui Franco va fi transformat în cimitir

Mausoleul din Valea Celor Căzuţi FOTO EPA-EFE

Fostul mausoleu al lui Franco va fi transformat în cimitir pentru victimele celor două tabere ale Războiului Civil Spaniol din 1936-1939, a anunţat marţi vicepremierul spaniol Carmen Calvo, potrivit Reuters.

Ştiri pe aceeaşi temă

Propunerea privind transformarea mausoleului din Valea Celor Căzuţi în cimitir este înscrisă într-un proiect de lege dedicat „memoriei democratice” care va fi prezentat în câteva luni în Parlamentul spaniol de către coaliţia de stânga aflată la putere.

„Cele peste 30.000 de victime ale celor două tabere se vor putea odihni în pace şi cu respectul tuturor”, a subliniat Calvo într-o conferinţă de presă.

Noua lege propune totodată exhumarea unor gropi comune cu victime ale Războiului Civil şi interzicerea alocării de fonduri publice pentru instituţii care glorifică regimul Franco.

Resturile generalului care a condus Spania cu o mână de fier între 1939 şi 1975 au fost exhumate în octombrie anul trecut din mausoleu la capătul unei bătălii judiciare între familia sa şi guvernul socialistului Pedro Sanchez.

Trupul neînsufleţit al lui Franco a fost transferat la cimitirul Mingorubbio, la nord de Madrid, alături de cel al soţiei sale, Carmen Polo, decedată în 1988.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările