Foşti luptători din Donbas, alături de „Vestele Galbene“ din Franţa

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Presa franceză scoate în evidenţă legături suspecte ale unor persoane care s-au alăturat Vestelor Galbene cu separatiştii pro-ruşi din Donbas, scrie Huffington Post, citând Radio France International.

Huffington Post spune că a identificat foşti luptători francezi în Donbas în rândurile demonstranţilor parizieni.

În 2014, reaminteşie HuffPost, mai multe medii de informare au raportat plecarea unor francezi pentru a lupta alături de Republica Populară Donetsk, procmamată de rebelii pro-ruşi în estul Ucrainei.

Unul dintre aceştia este un anume Victor Lenta dar HuffPost susţine că nu este singurul fost luptător din Donbas care a participat la demonstraţiile vestelor galbene.

Cel puţin alţi doi veterani francezi din Donbas au participat la demonstraţiile pariziene în „actul X“ al marelui protest.

HuffPost a constatat, de asemenea, că cei doi bărbaţi au fost parte a serviciului de securitate creat pentru a supraveghea demonstraţia vestelor galbene şi ambii purtau banderole albe, distinctive.

Victor Lenta este membru al organizatiei ”Unitatea Continentală”, constituită pentru a-i ajuta pe voluntarii francezi şi europeni care doresc să lupte de partea separatiştilor din Donbas.

Chestionat de HuffPost, Victor Lenta a dat asigurări că implicarea sa în serviciul de comandă a vestelor galbene este strict individuală şi nu are legătură cu calitatea sa de membru al "Unităţii Continentale".

Luna trecută, Vasili Griţak, şeful Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), declara că la revoltele şi actele de violenţă din Franţa peticipă şi agenţi ai FSB şi GRU din Rusia.  Griţak a ilustrat, pe pagina sa de Facebook,  o fotografie din Franţa, în care doi participanţi la proteste afişau „steagul” militanţilor grupării autoproclamatei Republici Populare a Donbasului .

Potrivit şefului SBU, cei din fotografie erau Sorlin Fabris, membru al centrului analitic internaţional „Catehon”, care operează sub auspiciile fondatorului canalului rus de televiziune „Ţarigrad”, Konstantin Malofeev, şi ale Fundaţiei „Sfântul Vasile cel Mare”, condusă de el. Potrivit SBU, din consiliul de supraveghere al „Catehon” fac parte „ideologii eurasianismului rusesc” – consilierul preşedintelui Rusiei, Serghei Glaziev, şi liderul „Mişcării internaţionale euroasiatice”, Aleksander Dughin.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite